Energi
2 min lästid

Skandia satsar 40 miljarder på klimatet

11:e oktober 2021, 11:27
Skandia satsar 40 miljarder på klimatet
Pressbild: Frans Lindelöw, koncernchef Skandia.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Tidigare i våras anslöt sig Skandia, som första svenska aktör, till det internationella initiativet Climate Investment Coalition (CIC). Nu är det klart att Skandia åtagit sig 40 miljarder kronor i klimatinvesteringar under detta decennium. Det kollektiva klimatåtagandet bakom CIC kommer att annonseras i samband med klimatkonferensen COP26, enligt ett pressmeddelande.

– Vårt mål är att, fram till 2030, allokera minst 40 miljarder i tillgångar som har en roll att spela i klimatomställningen. Detta decennium är avgörande för om världen ska kunna uppnå Parisavtalets mål om netto noll klimatutsläpp 2050, men det globala investeringsbehovet uppgår till tusentals miljarder dollar. Om offentligt och privat kapital mobiliserarar och växeldrar kan gapet stängas. Med vårt åtagande i Climate Investment Coalition vill vi visa att finans- och pensionsbranschen menar allvar, säger Frans Lindelöw, koncernchef på Skandia.  

 Climate Investment Coalition skapades i syfte att snabba på investeringarna i förnybar energi och andra klimatåtgärder. Ett tidigare gemensamt investeringsåtagande om 50 miljarder dollar till 2030, utökas nu i och med att fler nordiska aktörer ansluter. Det samlade åtagandet kommer att annonseras i samband med klimatkonferensen COP26 i november 2021 som en signal till regeringar att viljan och förmågan finns om möjligheter ges.

– Investeringar i det långa perspektivet måste göras nu och vår klimatfärdplan för Skandia Liv har omställning i fokus: Vi har successivt minskat andelen tillgångar i fossila bränslen, som idag utgör enstaka procent av vårt investerade kapital. Samtidigt växlar vi upp takten i investeringar som bidrar till klimatomställningen, säger Lars-Göran Orrevall, kapitalförvaltningschef på Skandia.   

Om Climate Investment Coalition  
Climate Investment Coalition (CIC) är ett offentligt-privat partnerskap mellan Danish Ministry of Climate, Energy & Utilities, Insurance & Pension Denmark, Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC), Finance Denmark and World Climate Foundation.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0