Energi
2 min lästid

Eljättar hotar stoppa vindkraftsbyggen

4:e oktober 2021, 14:06
Eljättar hotar stoppa vindkraftsbyggen
Vindkraftverk. Fotograf: Henning Bagger Rättighetsinnehavare: Rizau Scanpixau, leverantör NTB Scanpix /https://ndla.no/
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Eljättarna Vattenfall och danska Ørsted har båda planer på att bygga varsin vindkraftspark utanför Skånes sydkust. Men bolagen hotar att stoppa satsningarna, rapporterar Sydsvenskan – om inte anslutningskostnaderna läggs på elkunderna.

Vattenfall vill bygga 40–50 vindkraftverk tre mil utanför Trelleborg. Kapaciteten skulle bli 640 MW med en årlig produktion på 2,3–2,8 TWh, motsvarande behovet för en halv miljon hushåll.

Ørsted vill bygga en park med flera hundra verk och en maxkapacitet på 1500 MW, motsvarande halva Skånes elförbrukning.

Men varken det svenska eller danska bolaget är nöjda med de regler som finns i Sverige gällande vindkraft till havs. De vill se att regeringen tar beslut om att föra över kostnaden för att ansluta kraftverken till stamnätet från dem själva till svenska kraftnät – i förlängningen svenska elkonsumenter.

– Vi efterlyser tydligare regler för hur nätanslutningen ska finansieras. Det är en förutsättning för att utbyggnaden ska göras, säger Johnny Ståhlberg, projektledare för havsbaserad vindkraft på Vattenfall, till Sydsvenskan.

Vattenfall och danska Ørsted ställer regeringen inför ett ultimatum: om inga nya regler införs så blir det inga stora satsningar på vindkraftverk till havs under 2020-talet.

– Etableringen av en stor vindkraftpark skulle gynna Skåne på många sätt. Det sänker elpriserna. Det drar till sig tiotals miljarder i investeringar. Det skapar hundratals jobb under byggtiden. Det skapar jobb även under 20-30 års operativt skede, säger Peter Obling, Europachef för affärsutveckling inom havsbaserad vindkraft på Ørsted, till Sydsvenskan.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0