Byggindustrin Arkitektur
2 min lästid

Färgglad solcellsfasad pryder nya parkeringsgaraget

27:e september 2021, 13:31
Färgglad solcellsfasad pryder nya parkeringsgaraget
Ljusspel på insidan av Wallenstams garage. Foto: Wallenstam
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Den 1 oktober står Wallenstams färgglada garage med 1 500 solcellsmoduler i fasaden redo att tas i bruk i Mölnlycke Fabriker. Utöver en färgglad exteriör producerar solcellsmodulerna i fasaden energi för garagets belysning och laddstolpar, dessutom genereras förnybar energi ut på elnätet.

I Mölnlycke har bolag inom Soltechkoncernen konstruerat en nästan 900 kvadratmeter stor färgglad solcellsfasad som skiftar i blått, terrakottarött, grönt och orange.

– Vi är både glada och stolta över resultatet. Solcellsfasaden passar väl in i en stadsbild och miljö där vi vill lyfta fram hållbarhet i alla led. Utöver en färgglad och trivsam parkeringsmiljö ser vi också fram emot att kunna använda grön energi direkt från solen i vårt garage, säger Marina Fritsche, vice vd och regionchef på Wallenstam.

I Mölnlycke Fabriker har färg och form över tid varit en central del i området. Nu tar solcellsfasaden vid för att representera områdets koppling till kreativa mönster och färgglada inslag, samtidigt som den genererar närproducerad grön energi.

– Det känns fantastiskt roligt att solcellsfasaden i Mölnlycke Fabriker nu är redo att tas i bruk. Teamet på Fasadsystem och våra systerbolag i Soltechkoncernen har gjort sitt yttersta för att tillsammans med Liljewalls Arkitekter skapa en solcellsfasad som gjuter samman grön teknik, funktion och design. Installationen är ett lysande exempel på hur framtidens fastigheter både kan bidra till en visuellt tilltalande stadsupplevelse men också bidra till den gröna omställningen, säger Kristoffer Göransson, Teknisk chef och projektledare på Fasadsystem som ingår i Soltechkoncernen.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0