Energi
2 min lästid

Produktionen av Azelius energilager har startat

24:e september 2021, 08:15
Produktionen av Azelius energilager har startat
Energin lagras i återvunnen aluminium varifrån den vid behov omvandlas till el och värme.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Azelio har startat produktionen av sitt energilager TES.POD. För att säkerställa en hög kvalitet i såväl produkten som leverantörskedjan, bestående av ett 70-tal europeiska leverantörer, inleds produktionen i låg takt för att sedan skalas upp till höga volymer under 2022. Detta framgår av ett pressmeddelande.

Azelio som specialiserar sig på lagring av styrbar energi med produktion av el och värme, har nu inlett produktionen av energilagret TES.POD. Produktionskedjan består i montering av cylinderkit i bolagets faciliteter i Åmål, följt av slutmontering av komplett Stirlingmotor i fabriken i Uddevalla. Det termiska lagret slutmonteras av AQ Systems i Vaggeryd och den kompletta produkten sätts sedan samman vid respektive projektplats.

– Att inleda produktion av TES.POD i volymutförande har varit ett av våra mål för 2021. Det är en stor och utmanande uppgift att säkerställa en leverantörskedja för en komplex systemprodukt som är helt ny på marknaden. Jag är mycket stolt och imponerad över hela organisationens arbete”, säger Jonas Eklind VD på Azelio.  

Tekniken gör energin styrbar, vilket kan göra förnybar energi tillgänglig dygnet runt. Energin lagras i återvunnen aluminium varifrån den vid behov omvandlas till el och värme med en total verkningsgrad på upp till 90 procent. För att säkerställa hög kvalitet i produkt och leverantörskedja är produktionstakten inledningsvis låg och produktionen sker under stor övervakning. Kvaliteten ska sedan bibehållas vid höga volymer, vilket planeras för under 2022.

Hittills har Azelio säkrat två order från Sverige och Dubai på två respektive en TES.POD, samt en villkorad order från Egypten på 20 TES.POD, vilket motsvarar 260 kW elektrisk effekt och 3,3 MWh lagringskapacitet. Bolaget har som mål att under 2021 teckna order och inleda leverans av ett eller två projekt i storleken 100 kW eller större.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0