Energi
1 min lästid

Europeiska oljeindustrin ställer om till förnybart

22:a september 2021, 15:35
Europeiska oljeindustrin ställer om till förnybart
Foto: Anita Stachurski
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

I Europa håller 80 procent av tjänstesektorn för oljeindustrin på att ställa om sin verksamhet mot mer hållbara lösningar. Det visar en studie som analysföretaget Longitude gjort på uppdrag av Protolabs.

”Tjänstesektorn för oljeindustrin står inför en svår period av omvandling. Branschen tvingas radikalt omstrukturera sig för att överleva i en värld som strävar efter nollkoldioxidutsläpp, och de måste göra detta i den mycket lägre vinstmiljö som varit under de senaste åren.” Det skriver Protolabs i en ny undersökning som tagit tempen på oljeindustrin.

Uppgifterna i rapporten baseras på svar från 181 högt uppsatta chefer inom oljesektorn i Sverige, Norge, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien.

I rapporten går det se att 80 procent av oljesektorn håller på att omdefiniera sin verksamhet just nu, och om fem år väntas de svarande ha flyttat 64 procent av sin verksamhet till annan verksamhet än olja och gas.

De kommande åren ser oljeindustrin förnybar energi och batterilagring som den största energiomställningsmöjligheten, följt av utsläppshantering på andra plats. Endast 12 procent ser vätgas som något de kommer ställa om till inom de närmsta åren.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0