Energi
2 min lästid

Vattenfall skärper sina klimatmål

20:e september 2021, 07:41
Vattenfall skärper sina klimatmål
Anna Borg, vd Vattenfall. Foto: Vattenfall
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Vattenfall skärper sina mål för utsläppsminskning för 2030 och framåt i syfte att till 2040 kunna nå nollnettoutsläpp. De nya målen har godkänts av Science Based Targets Initiative (SBTI) och är validerade för att nå 1,5-gradersmålet enligt Parisavtalet, enligt ett pressmeddelande.

– Klimatkrisen är en realitet, och vi har inte bara ett ansvar för att intensifiera och skynda på våra insatser, utan Vattenfall ser också stora möjligheter att vara ledande i denna brådskande omställning. Därför har vi på Vattenfall beslutat att agera i enlighet med IPCC:s slutsatser. Det räcker inte med två grader. Skillnaden på en halv grad är världsviktig för oss, och utgör ett enormt kliv framåt mot ett fossilfritt liv inom en generation, säger Anna Borg, Vattenfalls vd och koncernchef.

Bland delmålen som ska göra att Vattenfall når sitt mål till 2030 är bland annat att fasa ut kolet från all verksamhet till att i stället drivas av en kombination av biomassa, värmepumpar, kraft-till-värme (power-to-heat) och naturgas samt tillföra fyra gånger mer vind- och solkraftsenergi till nätet jämfört med Vattenfalls nuvarande drift.

Några av delmålen som ska göra att Vattenfall når sitt 2030-mål är:

  • Fasa ut kolet från all verksamhet genom att ställa om de två sista koleldade värmeverken, Moabit och Reuter West i Berlin, till att i stället drivas av en kombination av biomassa, värmepumpar, kraft-till-värme (power-to-heat) och naturgas.
  • Tillföra fyra gånger mer vind- och solkraftsenergi till nätet jämfört med vad Vattenfall nu har i drift.
  • Hjälpa partners och samhälle att elektrifiera industriprocesser, bland annat för stål, cement, tunga transporter och kemiindustrin, så att utsläppen kan minskas även utanför den egna värdekedjan. 
  • Ha 25 gånger fler elektriska laddplatser i drift jämfört med 2020.  

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0