Energi
2 min lästid

Nu är solcellsparken vid Carlfors Bruk invigd

30:e augusti 2021, 09:44
Nu är solcellsparken vid Carlfors Bruk invigd
Carlfors Bruks solcellspark
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Nu är den två fotbollsplaner stora solcellsparken hos Carlfors Bruk invigd. Anläggningen är ett samarbete mellan Jönköping Energi och Carlfors Bruk och solelen ska förse bruket med förnybar energi. Totalt har 2288 paneler monterats på fundament i marken.

– Vi är stolta över att ha tagit ett stort kliv för miljön genom att kunna producera egen fossilfri el till vår produktion. Att vi valde att samarbeta med Jönköping Energi var naturligt eftersom vi sedan tidigare har energiproduktion i form av ett lokalt vattenkraftverk tillsammans med dem, säger Joakim Björklund, vd på Carlfors Bruk.

Anläggningen stod klar lagom till sommaren och har producerat solenergi från och med juni månad. Totalt har 2288 paneler monterats och de ger 1,1 MW, vilket kan jämföras med vad cirka 100 villor förbrukar under ett år.

– Vi kan följa produktionen i realtid på en webbaserad plattform. Det som har varit mest fascinerande att se är hur bra panelerna producerar trots att det kan vara mulet en dag. En mulen dag kan vi få ut cirka 300-400 kW, och det kan jämföras med en solig dag då vi kan få ut 900 kW, säger Joakim Björklund.

Anläggningen är en av de första solcellsparkerna i vår region som finansieras av ett privatägt företag.

– Det har varit väldigt inspirerande att hålla ihop det här projektet och att nu se det stå klart. Att panelerna levererar som det är tänkt är extra roligt, säger Nils Bittnér, kundansvarig på Jönköping Energi.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0