EnergiKärnkraften hotad enligt branschen
23/08/2021 1min lästid

Kärnkraften hotad enligt branschen

23/08/2021 1min lästid
Kärnkraften hotad enligt branschen

Fattar regeringen inget beslut senast den 31 augusti riskerar vi kärnkraftsägare att behöva stänga reaktorer från och med 2024, skriver flera chefer inom kärnkraftsindustrin på DN Debatt.

Regeringen måste fatta ett sammanhållet beslut om slutförvaring av kärnavfall snabbt – senast den 31 augusti. Det skriver flera chefer inom kärnkraftsindustrin på DN Debatt som varnar för produktionsstopp.

”Vi vill vara tydliga. Fattar regeringen inget beslut senast den 31 augusti riskerar vi kärnkraftsägare att behöva stänga reaktorer från och med 2024”, skriver debattörerna. Anledningen till att de kräver ett snabbt beslut är för att mellanlagret i Oskarshamn för använt och radioaktivt avfall inte ska bli fullt.

Tidigare i somras presenterade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) ett förslag om att fatta ett tillfälligt beslut just om mellanlagret. Bolunds separation har frågorna har fått hård kritik i många remissinstanser och till TT säger minister han tagit intryck av branschföreträdarnas svar, men han utesluter ändå inte att det trots allt slutar med ett separat beslut om mellanlagret.

“Regeringen vill genom en uppdelning av de olika besluten förhindra att Sverige sätts i en situation som riskerar vår elförsörjning”, skriver Bolund i en kommentar till TT.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!