Energi
1 min lästid

Kärnkraften hotad enligt branschen

23:e augusti 2021, 09:30
Kärnkraften hotad enligt branschen
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Regeringen måste fatta ett sammanhållet beslut om slutförvaring av kärnavfall snabbt – senast den 31 augusti. Det skriver flera chefer inom kärnkraftsindustrin på DN Debatt som varnar för produktionsstopp.

”Vi vill vara tydliga. Fattar regeringen inget beslut senast den 31 augusti riskerar vi kärnkraftsägare att behöva stänga reaktorer från och med 2024”, skriver debattörerna. Anledningen till att de kräver ett snabbt beslut är för att mellanlagret i Oskarshamn för använt och radioaktivt avfall inte ska bli fullt.

Tidigare i somras presenterade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) ett förslag om att fatta ett tillfälligt beslut just om mellanlagret. Bolunds separation har frågorna har fått hård kritik i många remissinstanser och till TT säger minister han tagit intryck av branschföreträdarnas svar, men han utesluter ändå inte att det trots allt slutar med ett separat beslut om mellanlagret.

“Regeringen vill genom en uppdelning av de olika besluten förhindra att Sverige sätts i en situation som riskerar vår elförsörjning”, skriver Bolund i en kommentar till TT.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0