Energi
2 min lästid

Logistikföretag satsar på solceller i Västberga

18:e augusti 2021, 14:11
Logistikföretag satsar på solceller i Västberga
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Som e­­tt steg på vägen mot en klimatpositiv verksamhet investerar nu Widriksson Logistik i en 2 000 kvadratmeter stor solcellsanläggning på sin utbyggda terminal i Västberga. Solcellsanläggningen kommer att minska koldioxidutsläppen med 129 ton per år, vilket motsvarar utsläpp från cirka 64 500 mil med bil*.

Widrikssons mål är att vara klimatpositiva år 2030 och ett delmål på den resan är att bli självförsörjande på el genom solceller. Första steget på vägen till att bli klimatpositiva är att vara klimatneutrala år 2021/22, vilket innebär att de egna direkta koldioxidutsläppen systematiskt ska minskas till så nära noll som möjligt.

Därför investerar nu Widriksson i en solcellsanläggning som kommer att producera drygt 215 000 kWh/år och täcka cirka 50 procent av företagets nuvarande årliga elförbrukning. Widriksson har nu en energiförbrukning på cirka 400 000 kWh/år och har påbörjat en elektrifiering av fordonsflottan, vilket kommer betyda ökad elförbrukning framöver.

– Fler elfordon är en del i vårt hållbarhetsarbete men förutsätter också att vi gör vad vi kan för att den el vi använder är hållbart producerad. Vi ser också en stor osäkerhet kring elpriset framöver, så ju högre andel el vi kan producera själva desto bättre. Det blir mer hållbart både ur ekonomiskt och miljömässigt perspektiv, säger Johan Nyblom, vd på Widriksson Logistik.

Solcellerna är installerade på taket på Widrikssons terminal i Västberga som för närvarande byggs ut med ytterligare en våning. Den nya terminalen blir drygt dubbelt så stor som tidigare, får fyra nya lasthus, ny lastkaj och nya kontorsytor.

30 procent av investeringskostnaden för solcellsanläggningen kommer från det statliga solcellsstödet.

*Källa: https://godel.se/nyheter/klimatqueen-reder-ut-sa-har-mycket-ar-1-ton-koldioxid/

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0