Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Det har länge pratats om kryptovalutor, men ofta i vaga ordalag. Därför är den allmänna kunskapen om det alternativa valutasystemet fortfarande väldigt låg. Den här artikeln är skriven för den som ställer frågan “vad är kryptovaluta” och fungerar som en snabbguide för att ge en grundläggande förståelse.
År 2009 lanserades bitcoin, den första och mest väletablerade kryptovalutan. Många av oss minns nog fortfarande när det började pratas om den “mystiska” och krypterade valutan, som var helt digital och omöjlig att spåra. Inte helt sällan nämndes den i samma veva som det ännu mer kryptiska “Dark Web”.
Sedan dess har det skrivit otaliga artiklar om valutans drastiska värdeökningar – gärna med en komisk spinn, som om de stackare som brukat Bitcoin för småpengar när det begav sig, eller råkat glömma bort lösenordet till sin hårddisk där pengarna är lagrade. I dag är en bitcoin värderad till närmare 720 000 kronor, när valutan lanserades var en bitcoin inte värd mer än några öre.
Som det låter, är kryptovalutor en digital valuta som använder sig av kryptografi för att öka användarens säkerhet. Till skillnad från traditionella valutor som utfärdas av centralbanker, är de flesta kryptovalutor decentraliserade.
Kryptovaluta använder sig av en teknik som kallas för “blockchain” – en offentlig digital huvudbok som över ett nätverk av datorer verifierar och registrerar alla transaktioner som görs med valutan. Alla transaktioner är krypterade med avancerad teknologi, vilket innebär att de inte går att spåra.
Eftersom valutan är helt digital och inte är kopplad till någon traditionell bank, behöver användaren ha en digital plånbok för att kunna bruka sin kryptovaluta. En sådan plånbok består av två huvuddelar – en offentlig nyckel och en privat nyckel. Den offentliga nyckeln fungerar som en adress dit andra kan skicka kryptovaluta, medan den privata nyckeln används för att signera och godkänna transaktioner.
Precis som det låter, är det mycket viktigt att hålla den privata nyckeln skyddad. Alla som har tillgång till den har också tillgång till ens kryptovaluta.
Sedan lanseringen av Bitcoin 2009 har det tillkommit flera kryptovalutor, varav några av dem har stuckit ut mer under åren än andra. Några exempel är Ethereum (ETH) – näst största på marknaden och har en decentraliserad blockkedja med öppen källkod, Tether (USDT), som är en “stablecoin”, dvs en sorts kryptovaluta som är skapad för att minimera prisvolatilitet och vars utveckling följer den amerikanska dollarn, Binance Coin (BNB), som är en valuta som endast på Binance-börsen och Ripple (XRP), som används för att förenkla överföringar av pengar mellan olika fiatvalutor (nationella valutor som inte påverkas av råvarupriser).
Genom CFD-handel går det att tjäna på kryptovalutornas värdeförändringar utan att behöva investera i dem själv. Istället spekulerar säljaren/köparen i om priset kommer att gå upp eller ner och kan därefter tjäna pengar på den procentuella värdeutvecklingen från det att positionen öppnats till att den stängs. Detta går exempelvis att göra på AvaTrade, som erbjuder marknadsledande alternativ för CFD-handel.
Det har gått 15 år sedan den första kryptovalutan lanserades, men många delar nog bilden av att vi bara befinner oss i startgroparna. Håll dig uppdaterad på vad som sker inom Sveriges branscher här.
Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2024 | Branschaktuellt Sverige AB