Diverse externa artiklar
3 min lästid

Viktiga beslut att ta inför försäljningen av din bostad

21:a november 2022, 17:10
Viktiga beslut att ta inför försäljningen av din bostad
Sälja bostad. Bild: Tumisu
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Renovera inför försäljningen

Om bostaden inte redan är i toppskick bör man ta sig en funderare på om man skall renovera den innan man säljer. När bostadspriserna är höga är en renovering vanligtvis en god investering.

Ett tips är att bjuda hem en eller flera fastighetsmäklare på förutsättningslösa möten hemma i bostaden. De kan ge tips på vad som bör renoveras inför en försäljning för att öka värdet på bostaden.

Val av fastighetsmäklare

Valet av fastighetsmäklare är det enskilt viktigaste beslutet man tar när man skall sälja sin bostad. En duktig mäklare kan fånga spekulanternas intresse och få dem att känna sig trygga i affären. Detta leder vanligtvis till att spekulanterna är beredda att lägga högre bud på bostaden. Det goda intryck spekulanterna får av en duktig och kompetent mäklare gör spekulanterna mer positivt inställda till bostaden.

Det brukar vara en god ide att bjuda hem flera olika mäklare och jämföra deras offerter och tjänster innan man bestämmer sig för vem man vill anlita. Välj inte mäklare enbart baserat på vem som tar den lägsta provisionen. Välj den mäklare du tror kommer göra det bästa jobbet med försäljningen.

Välj den bästa årstiden för försäljningen

Om det är ett hus som skall saäljas bör man, om möjligt, undvika vintern. Hus säljs bäst på vår, sommar och tidig höst eftersom efterfrågan på hus är som störst då. Spekulanterna vill ha en fin trädgård och en uteplats att sitta på när solen skiner så sikta på att sälja under en årstid när solen skiner.

Om det är en lägenhet som skall säljas är det egentligen bara tiden runt jul och nyår som bör undvikas. Utöver den perioden går det utmräkt att sälja lägenheter året runt. En viss ökad efterfrågan på lägenheter med 3-4 rum och kök kan uppstå i augusti och september på grund av skilsmässor under sommaren. Det är vanligt att par skiljer sig efter semestern och då vill nyskilda föräldrar vanligtvis köpa en lägenhet som har 2-3 st sovrum så att barnen får plats.

Städa och styla inför fotografering och visningar

Att göra bostaden så fin som möjligt och städa ordentligt inför fotografering och visning är väldigt viktigt. Ju renare och finare bostaden är desto bättre känsla får spekulanterna.

Fundera på om du klarar av att fixa allt själv eller om du skall anlita en städfirma och en stylist som gör jobbet åt dig. Det kostar en del pengar att anlita firmor som gör allt jobb men det räcker med några extra bud i budgivningen för att det skall betala sig. Har du goda kunskaper om homestyling och hur det bör se ut kan du göra jobbet själv, annars bör du konsultera experter.

Källor:

Ekonomifokus.se
Bostadsaffarer.se  

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0