Sponsrad
6 min lästid

Hur hittar man det bästa banklånet i Sverige?

29:e september 2021, 07:52
Hur hittar man det bästa banklånet i Sverige?
Sponsrad
Like 1

När man ska låna pengar vill man förstås kunna få bästa möjliga erbjudande. Men hur hittar man då bästa möjliga lån? Just detta ska vi gå igenom i denna artikel.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett utmärkt sätt för att kunna hitta bästa möjliga låneerbjudande är att använda sig av en låneförmedlare. En sådan jämför då nämligen de olika långivarna som finns här i Sverige åt dig och ger dig sedan en lista med låneerbjudanden från olika aktörer. Dessa kan du då jämföra och välja det erbjudande som ger dig allra bäst förmåner. I stället för att du själv måste sitta och ansöka om flera olika lån och jämföra de olika erbjudanden du får gör därför i stället låneförmedlaren jobbet åt dig. Detta är främst något du kan spara väldigt mycket tid på. Dessutom är det betydligt bättre för din kreditpoäng än om du hade suttit och ansökt om flera olika lån. Så länge det rör sig om en långivare som gör sina kreditupplysningar med Upplysningscentralen, mer känt som UC, kommer din kreditvärdighet nämligen att försämras för varje upplysning som görs. Sitter du då och ansöker om lån hos flera olika aktörer som gör sina upplysningar med UC kommer det då att göras flera upplysningar i ditt namn, något som kan försämra din kreditpoäng avsevärt. Undvik därför detta genom att i stället bara göra en enda ansökan hos en låneförmedlare.

Välj det förmånligaste lånet

När du väl har fått låneerbjudanden via den låneförmedlare du använder dig av är det dags att börja jämföra lånen för att se vilket som ger dig bäst förutsättningar. Men vad är det då värt att ta hänsyn till när man ansöker om olika lån. En av de viktigaste av dessa saker är räntan. Som låntagare ligger det nämligen i ditt intresse att räntan ska vara så låg som möjligt. Ju högre ränta, desto mer pengar kommer det nämligen kosta dig att låna pengar. Se därför alltid till att välja det lån som ger dig lägsta möjliga ränta.

Räntan är dessutom inte den enda avgift som kan tillkomma till ett lån. Exempel på andra avgifter är uppläggningsavgift samt aviavgift. För dig som ska låna pengar ligger det förstås i ditt intresse att det ska tillkomma så få avgifter som möjligt. Ju färre avgifter, desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar.

Det är också viktigt att du tar hänsyn till hur mycket tid du har på dig att betala tillbaka lånet. Faktum är att det ligger i ditt intresse att återbetalningstiden ska vara så kort som möjligt, detta eftersom en lång återbetalningstid innebär högre ränta på lånet. Samtidigt kan du inte heller välja en återbetalningstid som sträcker sig över en alltför kort period eftersom du måste få en månadskostnad för lånet som du har råd med. Det gäller därför att välja en återbetalningstid som resulterar i en månadskostnad du har råd med men samtidigt inte dra ut på den alltför länge. Det är helt enkelt upp till dig som låntagare att finna en passande balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Det är också viktigt att du bestämmer dig för ifall du vill ta ett lån med eller utan säkerhet. Om du inte känner till dessa termer sedan tidigare är ett lån med säkerhet ett lån där du måste lämna något i säkerhet till banken. Det du väljer att lämna som säkerhet kan banken då ta ifrån dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka lånet. Det vanligaste är att man använder samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Om du till exempel ska låna pengar till att köpa en bostad använder du då denna som säkerhet. Är det då så att du inte klarar av att betala tillbaka så som det är tänkt kan banken ta din bostad från dig. Detta kan låta som en stor nackdel, men faktum är att det finns en stor fördel med att ta ett lån med säkerhet. Denna fördel handlar om att lån med säkerhet i de flesta fall har lägre ränta än sådana utan säkerhet. Detta beror på att banken inte tar en lika stor risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när de ger dig ett utan. Klarar du inte av att betala tillbaka pengarna kan de då nämligen ta din bostad eller vad det än är du lämnat som säkerhet från dig. Som ett resultat av detta kan de därför erbjuda en lägre ränta för lån av denna typ.

Ett lån utan säkerhet betyder i sin tur att du lånar pengar utan att behöva lämna något i säkerhet som banken kan ta från dig om du inte betalar tillbaka. Fördelen med ett sådant lån är att du inte riskerar att bli av med någon av dina ägodelar om du inte kan betala tillbaka lånet eftersom du inte lämnat något i säkerhet. Nackdelen är att lån utan säkerhet i de flesta fall har en högre ränta än sådana med säkerhet. Detta beror på att banken tar en större risk när de ger dig ett lån utan säkerhet, något du får kompensera för genom en högre ränta.

Går det att låna pengar med betalningsanmärkningar?

I de flesta fall går det inte att låna pengar när man har betalningsanmärkningar. Det finns dock undantag, och detta brukar röra sig om så kallade SMS- eller snabblån. Vissa av dessa kan nämligen även du som har betalningsanmärkningar få beviljade. Detta är en av fördelarna med SMS- och snabblån. En annan fördel är att det, precis som namnet antyder, brukar gå snabbt att få dessa lån beviljade samt att få pengarna utbetalda. Även om du inte har några betalningsanmärkningar men behöver pengar så snabbt som möjligt kan det därför vara värt att ansöka om ett lån av denna typ. Nackdelen med dessa lån är att de brukar ha väldigt hög ränta samtidigt som du i de flesta fall brukar ha väldigt kort tid på dig att betala tillbaka lånet.

Like
1
Dislike
0
Love
0
Angry
0