Skola
1:a juni 20152 min lästid

Fyra kontor tävlar i Falkenberg

1:a juni 20152 min lästid
Fyra kontor tävlar i Falkenberg
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Nu är det klart vilka fyra arkitektbyråer som får rita förslag till en ny byggnad för gymnasieskolan, biblioteket och kulturskolan, den största investeringen i Falkenbergs kommun någonsin. 50 bidrag kom in till arkitekttävlingen, varav ett tiotal från utlandet.

– Vi är glada att det blev ett så stort intresse. Vi har haft många kvalificerade byråer att välja mellan, säger Irene Wigroth, projektledare och chef på bygg- och projektenheten på Falkenbergs kommun. Hon ingår också i juryn som ska välja ut det vinnande förslaget.

De fyra som får tävla är:
Henning Larsen Architects A/S (Köpenhamn)
Arkitema AB (Stockholm)
Juul Frost Arkitekter A/S (Köpenhamn)
Fojab Arkitekter AB (Lund)

Tävlingsuppgiften är att rita ett nytt hus som ska ersätta nuvarande bibliotek och en del av Falkenbergs gymnasieskola (Hus 1 och 2) och knyta an till den del av skolan som ligger närmast Falkhallen (Hus 3). De tävlande ska dessutom ge förslag på hur en ny detaljplan för hela kvarteret Krispeln ska utformas. Kvarteret, husnummer och tävlingsområdet är markerat på bifogad karta.

– Det här blir en viktig byggnad för Falkenberg. Dels ligger den centralt och synligt, dels kommer många att vistas där och göra det till en levande byggnad under en stor del av dygnet, säger Mari-Louise Wernersson, kommunstyrelsens ordförande.

En jury (fem personer från Falkenbergs kommun, två personer från Sveriges Arkitekter) kommer att välja ut en vinnare under oktober månad. Beslutet som sedan startar bygget av Kunskaps- och kulturcentrum fattas därefter av politiker.

#arkitekttävling #falkenberg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0