Skola
18:e mars 20152 min lästid

Falkenberg utlyser arkitekttävling

18:e mars 20152 min lästid
Falkenberg utlyser arkitekttävling
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Det blir en tävling som avgör hur nya kunskaps- och kulturcentrum i Falkenberg ska se ut, när det ersätter delar av gymnasieskolan och biblioteket skriver Falkenbergs kommun i ett pressmeddelande.

– Att gå i gymnasiet är starten i vuxenlivet. Vi politiker vill att den här byggnaden ska vara vacker och inbjudande och vara ett sätt för staden att visa att utbildning är viktigt i Falkenberg. Byggnaden kommer att vara viktig för många som bor och är här. Skolan, biblioteket och Kulturskolan gör att det kommer att finnas något för alla där, säger Per Svensson (s), oppositionsråd i Falkenberg.

I tävlingen vill kommunen dels ha förlag på en byggnad men också ha förslag på hur området runt omkring byggnaden utvecklas i den detaljplan som håller på att arbetas fram.

– De tävlande ska inte bara rita en byggnad. De ska också redogöra för hur byggnaden invändigt ska tillgodose de behov som finns och utvändigt hur den kommer att ta plats i stadsbilden, säger Inge Emanuelsson, chef för stadsbyggnadskontoret.

Tävlingsområdet består av en stor del av kvarteret Krispeln, där delar av gymnasieskolan ligger i dag. Även byggnaden som i folkmun kallas ”Murtanshuset” efter trafikskolan där, ingår. Det huset kan tänkas bort i tävlingen, om detta gagnar tävlingsförslaget. På sikt skulle det kunna vara ett sätt att öppna upp området mot Stortorget.

– Vi tror att det här är ett bra sätt att få in olika perspektiv. Byggnaden och dess läge kommer att vara viktiga för Falkenbergs centrum, säger Per Svensson(s).

Kommunen har bjudit in till intresseanmälan för tävlingen ut till arkitektbyråer i Sverige och Europa genom Opic. En jury bestående av tjänstemän från bland annat utbildningsförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och kultur- och fritidsförvaltningen samt en referensgrupp bestående av politiker granskar sedan tävlingsförslagen och utser en vinnare. Det vinnande förslaget måste sedan godkännas av kommunfullmäktige, innan det blir aktuellt att bygga.

Planen är att det ska vara inflyttningsklart i slutet av 2018.

#arkitekttävling #falkenberg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0