Skola
2 min lästid

Ungt samhällsbygge i Göteborg

7:e november 2014, 08:49
Ungt samhällsbygge i Göteborg
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Elever från Peabs gymnasieskola, Peabskolan, fixar ny rasthall tillsammans med en åttondeklass på Tynneredsskolan i Göteborg. Samtidigt som skolan fräschas upp peppas och inspireras ungdomarna av mentorer från Peabskolan till ett kommande arbetsliv.

 På måndag, den 10 november, startar projektet på Tynneredsskolan. Under fyra veckor kommer eleverna räkna på färgåtgång, göra ritningar och blogga. Byggprojektet är ett samarbete mellan Tynneredsskolan, Peabskolan, Peab och Mentor Sverige.

– Jag älskar att lära ut och att arbeta med ungdomar är en väldigt kul grej. Man lär av varandra. Detta ska bli superroligt, säger Pontus Thranberg, elev på Peabskolan om samarbetet med Tynneredsskolan.

Varje Tynneredselev får en egen mentor i form av en äldre elev från Peabskolan. Syftet med projektet är, förutom att renovera upp elevernas ytor i skolan, att eleverna ska få insikt i hur arbetslivet utanför skolan fungerar. Den praktiska verkligheten ska integreras i skolans teoretiska ämnen och eleverna ska få större kännedom om byggbranschens olika yrken.

– För oss som samhällsbyggare är det självklart att inte bara utbilda yrkesarbetare, utan också ansvarsfulla samhällsmedborgare som vill dela med sig av sin kompetens till andra unga. Det är en viktig del av vår yrkestradition, att bidra till att andra växer genom handledarskap och mentorskap. Peabskolans elever vill ta det ansvaret, säger Maria Hernroth, skolchef Peabskolan och kompetensutvecklingschef Peab.

För Peabskolans elever innebär samarbetet med de yngre eleverna en möjlighet att i en ny roll använda de kunskaper de tillgodogjort sig under gymnasiet. En roll där de får vara både lärare och hantverkare.

Peab och Mentor Sverige har samarbetat sedan 2007. Tillsammans har de tidigare genomfört ett liknande byggprojekt på Bredängsskolan i Stockholm. Andra gemensamma aktiviteter har varit workshops om drogprevention, evenemang i Almedalen på tema om ungas livsvillkor, föräldrakurser och seminarier.

#mentor sverige #peab #tynneredssklan
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0