Byggindustrin Skola
2 min lästid

MVB bygger skola – i återbrukat material

6:e november 2023, 12:30
MVB bygger skola – i återbrukat material
Illustration: Horisont Arkitekter.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Vikingaskolan på Linero i Lund byggdes för mer än femtio år sedan och har sedan en längre tid varit i behov av omfattande renovering. Kommunfullmäktige har därför tagit beslut om att renovera men även bygga till skolan och därmed tillgodose kommunens växande elevantal. Upphandlingen av entreprenör är nu klar och det blir MVB som tilldelats rollen som totalentreprenör för projektet.

– I det här projektet kommer vi att verka för att minska klimatpåverkan genom att ta hand om och återanvända en del av materialet från den rivna delen till den nya skolbyggnaden. Men också välja byggmaterial som går att återbrukas vid eventuella framtida renoveringar, säger Thomas Ellkvist, VD MVB Syd.

Entreprenaden omfattar rivning av befintliga enplansbyggnader som ersätts av ny tvåplansbyggnad på 7 400 kvm. Vidare renoveras dagens tvåplansbyggnader, ett större och bättre tillagningskök skapas och skolans utemiljö förnyas.

Tanken är att återbruk ska implementeras under hela projektet och tillsammans med de materialval som redan gjorts i handlingarna t.ex. KL-trä och miljöbetong, bidra till minskade klimatavtryck. Projektet kommer att ske under pågående verksamhet vilket ställer höga krav på hänsyn och säkerhet.

– Vi har ett nära samarbete med Lundafastigheter där vi bland annat arbetar med en gemensam målbild för projektet och att ha god kommunikation. I det här projektet kommer vi även att verka för att minska klimatpåverkan genom att ta hand om och återanvända en del av materialet från den rivna delen till den nya skolbyggnaden. Men också välja byggmaterial som går att återbrukas vid eventuella framtida renoveringar, säger Thomas Ellkvist.

Inriktningen för Vikingaskolans renovering och tillbyggnad är att lokalerna anpassas för årskurserna F-6. Nuvarande högstadium kommer att flyttas till Östratornskolan med beräknad inflyttning 2026–2030. Till dess att Östratornskolans nya högstadium är färdigbyggt kommer högstadiet finnas kvar på Vikingaskolan.

Efter utbyggnaden kommer Vikingaskolan att ha kapacitet för 750 elever, vilket är 200 fler än nuvarande elevantal. Nya Vikingaskolan beräknas var klar 2026.

#horisont arkitekter #lund #lundafastigheter #mvb #mvb syd
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0