Byggindustrin Skola
3 min lästid

Miljardinvestering i centrala Göteborg 

20:e juni 2022, 08:32
Miljardinvestering i centrala Göteborg 
Tham & Videgård
Redaktionen Redaktionen
Like 0

Satsningen blir en viktig del i utvecklingen av universitetsområdet Näckrosen och den mötesplats för humaniora, konst och kultur som skapas där.

– Göteborgs universitet har den största konstnärliga fakulteten i Skandinavien med en helt unik bredd av utbildningar och forskning, även i ett internationellt perspektiv. Att vi nu kan samla fakulteten mitt i staden i ett hus som är specifikt anpassat för verksamheten ger fantastiska möjligheter, både för universitetet, för Göteborg och för kulturlivet, säger Eva Wiberg, rektor vid Göteborgs universitet.

I den nya bygganden kan fakultetens båda institutioner Högskolan för konst och design (HDK-Valand) och Högskolan för scen och musik (HSM) flytta ihop. Huset blir hemvist för studenter, forskare och lärare inom alla konstnärliga ämnen, vilket skapar större möjligheter för studenter och forskare från olika discipliner att interagera och nya samarbeten inom de konstnärliga ämnena kan växa fram.

Tham & Videgård

– Tillsammans med Göteborgs universitet skapar vi en effektiv och ändamålsenlig byggnad där Konstnärliga fakultetens alla ämnen kan samlas i lokaler som ger förutsättningar för framstående utbildning och forskning. Universitetsområdet vid Näckrosen stärks som en levande plats mitt i staden där människor kan mötas, uppleva konst och utbyta kunskap, säger Anna Alsborger, fastighetsdirektör på Akademiska Hus.

Specifika och flexibla lokaler
Satsningen består av en ombyggnad av en del av befintliga Artisten samt en tillbyggnad med två nya huskroppar i sex våningar som kallas Kuben och Längan. Miljöerna kommer bland annat att innehålla verkstäder, multisalar, danssalar, konsertsalar, teatrar, gallerier, ateljéer, musikrum, studior, kontor, café och restaurang.

Tham & Videgård

– Vi är sedan länge kända för våra fina verkstäder och andra speciella lokaler och det vill vi fortsätta vara även i framtiden. I det nya huset har vi satsat mycket på de speciallokaler som krävs för konstnärlig utbildning och forskning, såsom verkstäder för textil, metall, trä och keramik, konsertsalar, övningsrum, fotolabb, studios och blackboxar. Och såklart gallerier och scener där vi kan dela med oss av vår produktion, säger Sanne Kofod Olsen, dekan vid Konstnärliga fakulteten.

Lokalerna får en flexibel utformning så att de ska kunna ändras utefter universitetets framtida behov samtidigt som samlokaliseringen i den nya byggnaden medför att fakultetens behov av hyrda lokaler totalt sett kommer att minska med 25 procent jämfört med den yta som de hyr idag. Om- och tillbyggnadsprojektet omfattar sammanlagt cirka 45 000 m2, varav Konstnärliga fakulteten avser att hyra 26 200 m2. Övriga ytor innefattar ett parkeringsgarage samt attraktiva kontorsytor för externa verksamheter med koppling till akademin eller som i ett längre perspektiv kan utgöra yta för fakulteten att växa i. 

Om- och tillbyggnaden planeras att starta i februari 2023. Konstnärliga fakultetens inflyttning planeras att inledas i en första etapp under 2025 och slutföras under 2027.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0