NCC
2 min lästid

NCC bygger ny skola i Oslo

21:a november 2021, 09:25
NCC bygger ny skola i Oslo
Fotograf: Ola Roald Arkitektur.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

NCC och kommunalt ägda Oslobygg KF har planerat och projekterat projektet sedan förra året och går nu in i produktionsfasen. Bentsebrua skola omfattar 9 000 kvadratmeter med plats för 540 elever och byggs med höga miljökrav.

‒ Det har varit krävande för alla inblandade att genomföra ett så omfattande samarbetsprojekt digitalt, men tillsammans har vi lyckats utnyttja potentialen som ligger i samarbetet mellan entreprenör och beställare. Byggnaden kommer att vara toppmodern med starka tekniska och estetiska kvaliteter och en hög miljöambition, säger Andre Engelsen Milje, projektledare Oslobygg.

Oslo kommun ställer höga klimat- och miljökrav i sina projekt och skolan ska certifieras enligt BREEAM Excellent. För att uppnå byggnadens ambitiösa miljömål kommer skolan bland annat att byggas med solceller, mycket trä inomhus och sedumtak.

Oslo
Illustration: Ola Roald Arkitektur.

Projektet har valt maskiner och material som under byggperioden ska leda till att koldioxidutsläppen blir 40 procent lägre än ett standardreferensprojekt. Skolan kommer vara en nära nollenergibyggnad när den tas i drift.

– NCC är en stor och erfaren skolbyggare och dessa erfarenheter tar vi med oss till detta projekt. Genom ett nära samarbete med Oslobygg KF och Oslo kommun säkerställer vi att både processen och slutresultatet blir bra. Vi ser fram emot att få sätta spaden i marken för denna hållbara skola, säger Catarina Molén-Runnäs, affärsområdeschef NCC Building Nordics.

Uppdraget uppgår till cirka 360 miljoner kronor och skolan planeras vara färdigbyggd i början av 2024.

#byggindustrin #ncc #oslo #skola
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0