Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Värgårdsskolan i Kisa byggs om. Det är östgötska Kinda kommuns hittills största projekt med 115 miljoner kronor i budget.
Kinda kommun är inte en stor kommun med strax under tiotusen invånare och ligger med det på 218e plats bland Sveriges 290 kommuner. Det hindrar inte kommunen från att vara en ytterst välmående kommun, som till och med kan skryta med att inte ha en enda lånad krona i kommunkassan.
Centalorten i kommunen är i år 400-åriga Kisa och det är där Värgårdsskolan ligger. Värgårdsskolan är en högstadieskola för årskurserna 7-9 och ligger naturnära i utkanten av orten.
{loadposition artikel-5}Bakgrunden till projektet är att det 2010 togs ett beslut i kommunstyrelsen om att renovera eller bygga ny skola. Den befintliga skolan från 1965 var mycket sliten och uppfyllde inte heller dagens krav på arbetsmiljö och undervisning. 2011 togs sedan beslut om att genomföra en första etapp innehållande en total ombyggnad av A-huset som är i två plan med undervisningssalar. Allt i A-husdelen, utom det yttre skalet som har fasad av tegel, revs. Upphandling av A-husdelen kunde genomföras i början av 2012 och bygget är nu i full gång.
I början av 2012 tog kommunstyrelsen också beslut om att genomföra ombyggnad av resterande delar av skolan förutom idrottshall och lokaler för administration. Dessa lokaler har renoverats eller byggts senare. I beslutet ingick också att förvanda Värgårdsskolan till en skola för årskurs 4-9.
Samordningen av skolorna beräknas ge en kostnadsbesparing på omkring sex miljoner per år när alla verksamhetsförändringar är genomförda. A-husdelen beräknas tas i bruk i början av januari 2013 och hela ombyggnaden beräknas vara klar vid halvårsskiftet 2014.
Sture Strömberg, som är planerings- och utredningssekreterare i Kinda berättar:
-Huvudskälet till ombyggnaden är att skolan var mycket nedsliten, inte motsvarar dagens krav när det miljö för personal och elever samt inte är pedagogiskt anpassad för modern undervisning.
-Vad vill kommunen uppnå med projektet?
-Kommunen vill behålla höga nivåer på undervisningen. Dessutom erhålles en mera rationell verksamhet. Skolan ska vara attraktiv både för elever och personal. WSP har anlitats för projektering av ny skola och projektledning vid genomförandet. Carlstedts arkitekter i Linköping har anlitats för att upprätta handlingarna, berättar Sture vidare.
Agneta Gatel, som är barn-och utbildningschef får frågan om hur Kinda ser på skolutvecklingen i kommunen och på kommunens utveckling i den närmaste framtiden och säger följande:
-Angående skolutvecklingen i Kinda kommun så ser det mycket positivt ut. Vi har samordnat verksamheterna i (snart) nyrenoverade och pedagogiskt anpassade lokaler. De verksamhetsförändringar som gjorts möjliggör satsningar på kompetensutveckling genom effektiv organisation. Vi har behöriga lärare och en väl fungerande elevhälsa. Dessutom har vi utvecklat Allhamraskolan och satsat på vuxenutbildning i samverkan med näringslivet, vilket innebär att vi i Kinda verkligen kan stå för begreppet ”Livslångt lärande”.
Framtidens skola
Det finns flera målbeskrivningar för projektet. Skolan är tänkt att bli:
– En öppen skola där kunskap är i centrum och där elever känner nyfikenhet, glädje och trygghet.
– En skola som är attraktiv för elever och som lockar engagerad personal.
– En miljöanpassad skola som kan bli en föregångare i kommunens arbete för en hållbar framtid
– En skola med modern utrustning och stimulerande miljöer, såväl inne som ute.
Oavsett hur skolan organiseras ska Värgårdsskolan vara flexibel. Lokaler skall finnas i sådan omfattning och med så god utrustning att det inte skapas blockeringar vid schemaläggning. För att arbetslagen skall bli effektiva behöver klassrum placeras så att arbetslagen hålls samlade nära varandra på skolan. Till varje arbetslag skall det finnas fyra klassrum, grupprum plus några mer allmänna ytor. Elevernas kapprum, elevskåp och toaletter ska finnas i anslutning till arbetslaget – alltså inte samlas centralt. I anslutning till varje arbetslag skall rum för utvecklingssamtal eller enskilda samtal finnas. Tematiska och elevaktiva arbetssätt skall möjliggöras. Några av de viktigaste förutsättningarna för
detta är att alla klassrum får tillgång till minst ett grupprum och att stor vikt läggs vid god ljudmiljö.
På skolan ska det också finnas naturliga mötesplatser där pedagoger och elever kan mötas för lärande och trivsel. Vuxna skall på ett naturligt sätt röra sig i alla miljöer där elever vistas. På skolan behöver det också finnas bibliotek och mediatek, pedagogiskt resurscentrum, elevvård, expedition och cafeteria.
Särskilt viktigt är att mediatek och det pedagogiskt resurscentrum samlas centralt. Rätt utformat kan mediateket bli ett nav på hela Värgårdsskolan.
Processen har startat på Värgårdsskolan och det krävs ett intensivt arbete för att bli klara till 2014.
Utomhusmiljön skall vara välkomnande och utformas så att den förenklar utomhuspedagogik och inbjuder till hälsofrämjande aktiviteter. Ett avskilt utomhusklassrum ska skapas. Skolans musikprofil kan manifesteras genom att en utomhusscen också byggs i anslutning till musikklassrummen.
Fotboll och miljö
Skolans certifierade fotbollsprofil har behov av träningsmöjligheter i direkt anslutning till skolan. För att uppnå detta är det nödvändigt att skolans gräsytor görs om till fotbollsplan. Uppgraderingen kan för en relativt liten merkostnad göras till konstgräs.
Skolan skall miljöanpassas och skolans verksamheter skall präglas av miljömedvetenhet. Ombyggnaden av Värgårdsskolan är också ett led i kommunens omställningsarbete för en hållbar utveckling.
Detta kan manifesteras genom:
– Integrerade lösningar för källsortering och återvinning.
– Energisnåla installationer.
– Värmeåtervinning och ett bra klimatskal.
– Uppvärmning genom förnyelsebara energikällor.
– Ekologiska och närproducerade råvaror i kök och hemkunskap.
– Väl valda planteringar och en varierad utomhusmiljö för att bidra till ökad biologisk mångfald.
– Digital teknik för att minska pappersanvändningen.
BIM och Värgårdsskolan
WSP Management genom Fredrik Wirf håller i all projektledning och projekteringsledning. För projektering har generalkonsult upphandlats genom Carlstedts arkitekter, vilka i sin tur har gått samman med WSP för discipliner utöver arkitekt.
På frågan om BIM är ett centralt begrepp för WSP i allmänhet och även i detta projekt svarar Fredrik:
-Till stora delar tillämpas BIM I detta projekt. Vi har jobbat enligt WSP genomförandemetod wBIM. Men det är för mycket att påstå att alla delar är BIM.
De val vi gjort i vårt BIM arbete hänförs till största delen till projektering. Här har de tydligaste inslagen varit 3D miljö med kollisionskontroller, beskedsprocess utan utskick före förfrågningsunderlag, visualisering samt mängdavtagningar till kalkyl.
WSP har termer som BIMOne, BIMTwo och BIMThree- Anledningen till uppdelningen ett, två tre är pedagogisk. Att kunna förklara och jobba med BIM i olika steg, där ett är enkeldisciplinär 3d miljö och tre är fullt ut BIM. WSP har inte längre ett särskilt affärsområde för Arkitektur. WSP är dock delägare i LINK, och här finns ett samarbete i bland annat BIMfrågor. Till exempel har vi gemensamt utskick i ”lilla boken om BIM”, avslutar Fredrik.
Projektet är alltså ett led i att leda in Kinda kommun i framtidens skolmiljötänk. Och förlagt i en fyrahundra år gammal ort. Men är Kisa 400 år egentligen? Nej, Kisa kan sägas vara betydligt äldre. Det fanns det en präst i Kisa redan år 1215 vilket antyder att det fanns en kyrka, en församling och ett antal invånare i närheten redan då. Troligen fanns det ett gästgiveri i Kisa redan på 1500-talet. Under det så kallade Kalmarkriget upprättades ett kronstall på Storgården, senare kallad Gästgivargården, i Kisa. Kisas egen bedömning är att Kisa som samhälle har sin uppkomst i och med Kalmarkriget. Kisas födelseår är på grund av detta fastslaget till 1612. – I år 2012 firar alltså Kisaborna jubileum. Snart kan de fira något nytt – då Värgårdsskolan kommer att stå klar för invigningsfirande i Kisa 2014.
Ombyggnationen av Värgårdsskolan ger kommunen en sällsynt chans att förverkliga sina intentioner att göra Kinda känt för sin goda skola. Och med WSPs projektering med BIM kan det tänkas att det också blir en ombyggnad med kvalitet.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2024 | Branschaktuellt Sverige AB