Senaste nytt bygg
1 min lästid

Nytt metodprogram för putsfasader inom nyproduktionen

24:e februari 2016, 08:21
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Ökade krav på fasadsystem och utförare, bättre tätning och obligatoriska tredjepartskontroller av utfört arbete.

Det är några av punkterna i branschföreningen SPEF:s nya metodprogram för putsfasader inom nyproduktionen. Säker Fasad, som det heter, har utvecklats i samarbete med alla ledande leverantörer av putssystem. Metoden är godkänd för ett flertal system och fabrikat på marknaden och innebär att beställaren får tio års funktionsgaranti på utfört arbete.

– Förfrågningarna på att få fasadarbeten utförda enligt Säker Fasad ökar nu när vi går mot högsäsongen, berättar Lars Sandström, kanslichef på SPEF, Sveriges Mur- och Putsentreprenörer. Metoden har utvecklats för att förstärka skyddet mot fukt inom nyproduktion på utfackningsväggar. Om projekteringen görs i enlighet med SPEF:s anvisningar och om man sedan följer de steg som ingår kommer fasaden att klassas enligt Säker Fasad och då lämnar entreprenörerna en tioårig funktionsgaranti.

För att kunna göra detta krävs att man använder något av de tiotalet godkända putsfasadsystemen som finns listade på SPEF:s hemsida liksom att arbetet utförs av en utbildad och godkänd entreprenör.

#byggnationer #fasad #husfasader #spef
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0