Byggindustrin Senaste nytt bygg
2 min lästid

Svartjobb ökar efter sänkningen av ROT

4:e januari 2016, 09:49
Svartjobb ökar efter sänkningen av ROT
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

En av tre vill betala renoveringar svart efter ROT-sänkningen. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If. Risken för sämre utförda arbeten och fler byggrelaterade skador ökar också.

ROT-avdraget sänks från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. En ny undersökning som If låtit göra visar att en av tre svenskar som funderar på att renovera eller bygga om hemmet efter årsskiftet kan tänka sig att betala hantverkare helt eller till hälften svart under 2016. Mer än var femte kommer välja att betala helt svart.

– Det riskerar att få negativa konsekvenser. Förutom förlorade skatteintäkter riskerar många att anlita hantverkare utan certifiering och ansvarsförsäkring, och i värsta fall utan kunskap. Det är oerhört viktigt att man bara anlitar seriösa hantverkare och får kvitton på allt. Om ett stort jobb går fel skjuter kostnaderna i höjden, säger Mats Larsson, skadeinspektör på If.

Arbeten med el och i våtutrymmen måste göras enligt branschpraxis. Annars finns risken att man inte får full försäkringsersättning om det senare blir en skada. Har man inte följt de branschkrav som gäller kan även ersättning utebli helt.

– Köper man tjänsten svart för en viss summa så får man räkna med att man förbrukat chansen att få ersättning för ett badrum som borde kosta mer, säger Mats Larsson.

Utöver att man måste göra om till gällande branschregler så kan det bli följdskador i angränsande utrymmen och omfattande kostnader.

– Det finns en mängd olika saker som kan hända när man bygger om. Utan rätt kunskap riskerar husen att bli i sämre skick än innan renoveringen. Det kan också leda till fler olyckor, säger Mats Larsson.

#byggbranschen #if försäkring #rot avdrag
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0