Finnfoam
7:e maj 20152 min lästid

Finnfoam bygger fabrik i Sverige

7:e maj 20152 min lästid
Finnfoam bygger fabrik i Sverige
Illustration på Finnfoams fabriks i Kristinehamn, Sverige. Bildkälla: Finnfoam AB
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Finnfoam Oy bygger en ny fabrik i Kristinehamn för tillverkning av isolering. Investeringen uppgår till mellan 30-40 miljoner euro och blir företagets största investering någonsin. Fabriken byggs i två etapper och produktionen skall starta senast i början av 2017. Fabriken kommer att sysselsätta ca 50 personer.

‒ Vi har satsat starkt på den svenska och norska marknaden, vilket har bidragit till grunden för fabriksinvesteringen. Under året kommer försäljningen att ha en tillväxt på 20 %. Vi tror att efterfrågan på mögelfria isoleringar växer snabbare än marknaden. Tre Tuffa Finnfoam (XPS), FF-EPS ja FF-PIR ger nu en överlägsen möjlighet till att, med kombination av dessa isoleringar, uppfylla kundens behov  i nästan alla värmeisoleringslösningar. År 2017 försöker vi uppnå 20 miljoner euros försäljning och år 2020 nästan 30 miljoner euro, säger Henri Nieminen, VD på Finnfoam OY

Finnfoam lämnade förra sommaren in en investeringsansökan till Tillväxtverket.
‒ Tillväxtverkets beslut hade en nyckelposition för investeringsbeslutet. Vi fick beslutet om investeringsstöd på 22 miljoner kronor den 24 april. Under följande vecka gjorde styrelsen för  Finnfoam Oy beslut om investeringen.

Kristinehamn valdes till byggplats på grund av flera goda orsaker.
‒ Stadens logistiska position är perfekt, invid motorvägen mellan Stockholm-Oslo och centralt mellan tre miljonstäder. Växande marknadsområde, goda förbindelser och gott samarbete med kommunen har varit de centrala grundpelarna vid val av ort, säger Nieminen.

Värdet på den totala investeringen kommer att vara 30-40 miljoner euro. Projektet förverkligas i två skeden. Första skedets kostnadsförslag är 14–18 miljoner euro.
När fabriken är klar räknar man med ca. 50 anställda. Den nya fabriken kommer inte att ha någon påverkan på fabriken i Finland.
‒ I alla fall inte negativt. Tvärtom. På lång sikt kommer investeringen i Sverige att ha en positiv inverkan på sysselsättningen i Finland, tror Henri Nieminen.

Största delen av värmeisoleringen som levererats till Sverige och Norge är producerad på fabriken i Salo, Finland. Den nya fabriken i Sverige kommer att ändra på produktionen i Finland och Kaunas, Litauen.
‒ Även i fortsättningen kommer en del av värmeisoleringen som säljs i Sverige och Norge att  produceras i Finland. Det centrala är ändå det att vi förbereder produktionen i Finland mot en ny riktning. Vi har utvecklat nya produkter och lösningar som möjliggör export också utanför Europa, förklarar Nieminen.

#energieffektivisering #fabrik #isolering #passivhus
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0