Byggindustrin Senaste nytt bygg
2 min lästid

Ledande kvinnor i byggbranschen förenas i nytt nätverk

16:e mars 2015, 10:56
Ledande kvinnor i byggbranschen förenas i nytt nätverk
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I den mansdominerade byggbranschen har entreprenören Emelie Ståhl nu skapat ett nytt nätverk för kvinnliga ledare. Själv är hon delägare i sin fars företag Björn Persson Plåtslageri AB i Stockholm. Nu vill hon ändra på den inställning och på de fördomar som många har till de kvinnor som har eller vill välja en bana som företagsledare inom plåt- och ventilation.

Tanken är att nätverket, som heter Stålkvinnorna, ska stärka, uppmuntra och vidareutveckla de få kvinnor i plåt- och ventilationsbranschen som är i företagsledande positioner. För trots att fler och fler kvinnor tar över efter sina fäder eller män så tycker inte initiativtagaren Emelie Ståhl att synen på kvinnliga ledare inom branschen följer den utvecklingen.

– Kvinnor i ledande positioner har hamnat i skymundan i vår bransch. Som kvinna får man kämpa för att ta över ett plåtslageri efter pappan. Det finns en uttalad förväntning att det är sönerna som ska ha det jobbet, säger Emelie Ståhl.

Emelie Ståhl har egen erfarenhet av detta problem, eftersom hon nyligen har tagit över ledningen för sin fars företag, Björn Perssons Plåtslageri AB i Stockholm, i vilket hon numera även är delägare.Hon har utbildat sig till byggnadsingenjör och jobbade parallellt i firman innan hon blev klar för ett år sedan.

– Vi verkar i en tuff, mansdominerad bransch med många fördomar. Det är väldigt laddat att vara kvinna i den här branschen. Du får de märkligaste kommentarer, som ”ska tjejerna gå runt i klackskor på byggnadsställningarna eller?” Det kan vara fint att ha andra kvinnor att dela sina erfarenheter med, säger Emelie.

Nätverket Stålkvinnorna är ett projekt inom branschorganisationen Entreprenörföretagen som representerar företag inom plåt- och ventilationsbranschen. Under ett år ska medlemmarna träffas fyra till fem gånger, eventuellt gå en kurs i ledarskap och medverka på gymnasiemässor samt göra studiebesök hos leverantörer. Meningen är att både få och ge kunskap. Efter ett år ska projektet utvärderas.

– Vi är mycket positiva till projektet eftersom vi annars riskerar att missa en stor målgrupp, nämligen unga tjejer, i en bransch där det behövs arbetskraft. Det är också viktigt att visa andra att det går bra för kvinnor att vara företagsledare även i en mansdominerad bransch, säger Johan Lindström, vd för Entreprenörföretagen.

#branschorganisation #byggbranschen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0