Byggindustrin Senaste nytt bygg
2 min lästid

Byggaren Emmelie blev årets Isabellestipendiat

24:e september 2014, 12:06
Byggaren Emmelie blev årets Isabellestipendiat
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Över 500 hantverkare nominerades till årets Isabellestipendium – Sveriges första hantverkarstipendium för kvinnor. Juryns val föll till slut på 25-åriga snickaren Emmelie Renlund, som är första kvinna i Byggnads förbundsstyrelse.
– Emmelie brinner verkligen för att locka in fler kvinnor i byggbranschen och vägrar ge sig trots motstånd. Hon är en viktig och positiv kraft med gedigen erfarenhet av hur vardagen som bygghantverkare ser ut, säger jurynmedlemmen, snickaren och tv-profilen Anders “Arga snickaren” Öfvergård.
Motivering till årets stipendiat lyder:
“2014 års Isabellestipendiat har med osviklig envishet, kunskap och mod visat att det går att bryta förlegade normer och traditioner. Snickaren Emmelie Renlund gör dagligen en avgörande insats för framtidens byggbransch genom sitt stora engagemang för alla människors lika värde. En sann förebild och inspiratör som skriver historia.”
Emmelie Renlund som är 25 år och boende i Umeå, är väldigt stolt över att bli utvald.
– För mig betyder stipendiet oerhört mycket. Det känns som en bekräftelse att jag jobbar i rätt riktning och det innebär att jag kommer fortsätta min kamp för en mer jämlik byggbransch.

Varför ett Isabellestipendium?
I Sverige är 99% av alla hantverkare inom byggsektorn män. För att uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig och uppmärksamma de som redan är verksamma inom branschen, startade inredaren och programledaren Isabelle McAllister Isabellestipendiet, 2011. Stipendiet på 20 000 kronor, delas ut på Hem & Villa-mässan i Stockholm, och är ett samarbete mellan den ideella föreningen Rättviseförmedlingen och Isabelle McAllister.
Stipendiet delas ut den 2 oktober på Hem & Villa-mässans pressfrukost.

Årets jury bestod av:
Isabelle McAllister (Äntligen hemma, Sommartorpet och Fixa Rummet)
Johnnie Krigström (Roomservice)
Seher Yilmaz (ordförande Rättviseförmedlingen)
Anders Öfvergård (Arga snickaren)

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0