2020-10-14 Kajsa Hessel är Årets Samhällsbyggare 2020 https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/10/hessel2.jpg

Kajsa Hessel är Årets Samhällsbyggare 2020

Kajsa Hessel
Kajsa Hessel är regionchef på teknikkonsulterna Sweco. Sedan hösten 2017 är hon ordförande i Byggcheferna. Nu kan hon också titulera sig Årets Samhällsbyggare 2020. Foto: Pressbild
Senaste nytt bygg

Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel är Årets samhällsbyggare 2020. Hon får utmärkelsen för sitt arbete med att avskaffa machokulturen i byggbranschen med siktet inställt på ett bättre ledarskap.

Priset delades ut under digitala Samhällsbyggardagarna. 
– Det känns overkligt, men jättekul, att få det fina priset. Men man ska komma ihåg att det ligger ett enormt lagarbete bakom där Byggchefernas styrelsen och alla medlemmar är delaktiga, säger Kajsa Hessel.

Jämställdhetsarbetet, sett till alla branscher, har fått stå tillbaka under coronapandemin. Det visar bland annat Allbright-rapporten från 2020.
– När corona först kom var det mest fokus på hälsa och lönsamhet. Men nu upplever jag att vi gått tillbaka till mera normalläge och att vi i byggbranschen börjar jobba mera långsiktigt igen, och där ingår arbetet med jämställdhet.

Juryns motivering lyder:
Kajsa Hessel är nyckelperson och drivande kraft i arbetet med att omvandla byggbranschens inre kultur och yttre förtroende – från exkluderande machokultur till en inkluderande, innovativ, hållbar, spännande, schysst och säker bransch för alla.

Vikten av det arbetet blev inte minst tydligt i samband med metoo-rörelsen och byggbranschens upprop #sistaspikenikistan 2017. Hon syns i medier och deltar i seminarier. Hon träffar riksdagspolitiker, generaldirektörer och gymnasieungdomar. Hon lyfter jämställdhetsfrågan på möten med branschens företagsledare – ofta som enda kvinna och utan ingenjörsbakgrund.

Som vägvisare mot en framtidsbransch där alla har samma möjligheter är Kajsa Hessel självklar vinnare av Årets samhällsbyggare 2020.

– Jättefina ord som jag tycker fångar väl det vi försöker göra, säger Kajsa Hessel.

– Att stå upp för något du tror på och våga sticka ut hakan i motvind är ett risktagande. Men Kajsa Hessel har med stor ihärdighet och synlighet, inte minst genom tydlig medial närvaro, lyckats kliva fram som en av de starkaste rösterna för att vända branschen i rätt riktning. Det är inte bara bra för alla som jobbar i byggbranschen utan för hela samhället i stort, säger Lars Strömgren, Samhällsbyggarnas vd.

Årets samhällsbyggare delas ut till en person som genom sin gärning utvecklat och lyft fram Samhällsbyggnadsprofessionen genom en betydande insats inom något eller några av nedanstående områden:
Gott ledarskap, idérikedom, kompetensuppbyggnad, forskning & utveckling, undervisning, hållbarhet, utveckling av arbetsformer och arbetsprocesser, främjande av samhällsutvecklingen.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!