Byggindustrin Senaste nytt bygg
2 min lästid

Arbetslösheten rekordhög i byggbranschen

31:a januari 2013, 08:30
Arbetslösheten rekordhög i byggbranschen

Byggnads och Målarnas a-kassa har redovisat siffror som visar att arbetslösheten nu är uppe i 11 % av Byggnads och Målarnas medlemmar (öppet arbetslösa och i arbetsmarknadspolitiska program).

Det finns inga tecken som visar att ökningen mattas av. Tvärtom riskerar vi att nå de nivåer som vi hade vid förra lågkonjunkturen 2008-2009. Nu måste det till politiska initiativ för att få ner arbetslösheten och få en a-kassa som ger en rimlig ersättning.

– Det är oerhört allvarligt att arbetslösheten nu ökar så snabbt och att vi inte ser någon ljusning i konjunkturprognoserna. Vi riskera att förlora en hel generation av unga människor som inte får jobb i byggsektorn eller en lärlingsplats. Jag efterlyser tydliga politiska initiativ för att få ner arbetslösheten och ge våra ungdomar framtidstro. Jobbpakten hade varit ett bra verktyg för att få fler i jobb och det är förvånande att arbetsgivarna inte tog den chansen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar.

– Det är också så att många av Byggnads medlemmar som blir arbetslösa möts av den bistra verkligheten att a-kassan inte ger skydd vid arbetslöshet. Det är inte många som klarar av att leva på de oerhört låga nivåer som a-kassan ger. Det innebär ekonomisk katastrof för många. Detta är ett allvarligt problem för svensk ekonomi och arbetsmarknad, inte minst i lågkonjunkturer då hushållens efterfrågan behöver hållas uppe, fortsätter Johan Lindholm

– Nu är det dags för samtliga partier att inse att vi måste få en a-kassa värd namnet. I dag får endast 10 procent av de heltidsarbetande som blir arbetslösa tänkta 80 procent av den tidigare lönen. Eftersom taket inte räknats upp på tio år ligger maxersättningen från a-kassan i stället en bra bit under 50 procent av genomsnittslönen i Sverige. Två av tre arbetslösa får ingen arbetslöshetsersättning alls – utan är hänvisade till egna besparingar, familjen eller socialbidrag. Det är dags att höja ersättningsnivåerna och visa våra arbetslösa att vi har ett välfärdssamhälle med solidaritet, avslutar Johan Lindholm

Marcus Rosenholm