Bostad
2 min lästid

Peabs VD om läget: "Jag har ingen spåkula"

5:e maj 2023, 10:28
Peabs VD om läget:
Peabs VD Jesper Göransson. Foto Peab.
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

I torsdags presenterade Peab sin delårsrapport för det första kvartalet 2023 där det bland annat framgår att orderingången har minskat från 15 till 11 miljarder jämfört med samma period förra året, medan nettoomsättningen ökat med cirka 100 miljoner. Nu kommenterar företagets VD, Jesper Göransson, rapporten och läget.

– Den här konjuktursättningen som är i vår bransch har väldigt mycket att göra med att inflationen och räntorna stiger. Det i sin tur påverkar bostadsmarknaden hårt där nyproducerade bostäder, där det är lång tid till inflyttning, blir svåra att sälja. Det skapar en osäkerhet hos konsumenterna, säger han, och fortsätter:

– Vi säljer mindre bostäder och startar färre produktioner. Det är en trend som startade redan under det tredje kvartalet förra året, och som accelererade under det fjärde.

När tror ni det vänder?

– Det är svårt att svara på och jag har ingen spåkula. Men vi har sagt att vi tar ett kvartal i taget. Det som behövs är att det finns ett förtroende för att inflationen kommer gå ned och att räntorna stabiliserar eller eventuellt faller.

Varsel och nedskärning

I rapporten skriver man ”Vi fortsätter att effektivisera och anpassa organisationen efter den efterfrågan som marknaden uppvisar inom olika segment och geografier samt reducera omkostnader och åtgärda enheter med för låg lönsamhet”.

Vad innebär detta? Överväger ni att varsla personal, eller har det redan skett?

– Vi gör flera saker. Det ena är att i takt med att om vi färdigställer projekt någonstans geografiskt där det inte fylls på med nya så dimensionerar vi ned verksamheten och varslar folk. Det är något som sker löpande. När det kommer till bostadsutvecklingen, som kraftigt går ned, ser vi löpande över verksamheten, säger Jesper Göransson, och fortsätter:

– Den tredje delen är att vi ser över vår omkostnadsmarknad och försöker vara så effektiva som möjligt.

#delårsrapport #peab #varsel
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0