Byggindustrin
2 min lästid

Var tredje byggare tror på mindre jobb

29:e mars 2023, 13:33
Var tredje byggare tror på mindre jobb
Genrebild. Foto: Claudio Bresciani / TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

När undersökningen genomfördes i januari, svarade 28 procent av de tillfrågade att deras företag troligtvis kommer ha minskad sysselsättning i år jämfört med i fjol. 52 procent trodde att den skulle bli ungefär lika stor och 11 procent att uppdragen skulle öka.

– Det vi ser just nu är en tveksamhet i branschen. Man avvaktar för att se vart konjunkturen tar vägen och det är mycket möjligt att vi hade fått dystrare siffror om vi ställt samma fråga bara några månader senare, säger Johan Färm, VD på Ramirent.

Materialbrist ett problem

Utöver en allmän åtstramning, har branschen det senaste året även brottats med svårigheter att få tag på byggmaterial – ett problem man räknar med kommer kvarstå även i år. 34 procent tror att de kommer behöva välja andra material än de man helst hade velat jobba med, på grund av materialbrist under året.

– Det här behöver inte bara vara negativt. Branschen kommer behöva bli bättre på att ta hand om det material vi har och minska spill, något som är bra både för ekonomin och miljön. Men det är inte bara materialbrist som ligger bakom utmaningarna i branschen utan de generella kostnadshöjningarna i kombination med räntehöjningarna, som gör det svårare för branschen, säger Johan Färm.

Rapporten visar även att fyra av tio uppger att det saknas arbetskraft på deras företag.

– Framför allt är det hantverkare, projektledare och arbetsledare som saknas ute på byggarbetsplatserna idag. Men undersökningen visar att det även är brist på konstruktörer, maskinförare, anläggare och hållbarhets- och digitaliseringsexperter, säger Johan Färm.

#ramirent #ramirentrapporten
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0