Projekt
21:a mars 20162 min lästid

Linköping utlyser arkitekttävling

21:a mars 20162 min lästid
Linköping utlyser arkitekttävling
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Den 18e mars började den internationella projekttävlingen för hur Linköpings nya bad-, sim- och mötesplats kommer att se ut. Fem arkitektkontor kommer att väljas ut och gå till final. Det vinnande tävlingsbidraget tillkännages i mars 2017.

– Det här är en av årets mest intressanta arkitekttävlingar och det vinnande förslaget kommer ha stor betydelse för hela Linköping. Vi tror och hoppas att många vill delta, säger Kristina Edlund, kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Prekvalificeringen pågår mellan den 18 mars och 28 april då det är öppet för alla arkitekter som vill delta, både i Sverige och utomlands, att skicka in sina intresseanmälningar. Under sommaren väljer en särskild jury ut fem av dessa som får vara med och tävla. Vilket av tävlingsbidragen som vinner avgörs i mars 2017. Allt under noga överseende av Sveriges Arkitekter som är garant för att projekttävlingen går rätt till. Sträng sekretess råder under tävlingsförfarandet enligt LOU och sekretesslagstiftning vilket innebär speciella restriktioner.

– Vi vill skapa en unik byggnad med en spännande arkitektur som inte går att hitta någon annanstans. Genom att ha en projekttävling hoppas vi fånga upp fler intressanta förslag än om vi hade haft en tävling där bara särskilt inbjudna arkitekter får delta, säger Kristina Edlund.

Simhallsanläggningen kommer att finnas i en innerstadsmiljö och ska vara väl integrerad med Tinnerbäcksbadet och den omgivande park- och stadsmiljön. Byggnaden ska ha en hög arkitektonisk kvalitet och ha ett inkluderande formspråk.

– Vi vill utveckla staden i riktning mot ett mer hållbart samhälle varför det i tävlingen ställs krav på energieffektivitet och låg klimatpåverkan. Det ingår också ett stadsbyggnadsperspektiv där det finns stor frihet att lämna förslag på bebyggelsens höjd och utbredning samt anslutande gator, torg och andra byggnader, säger Jakob Björneke, kommunalråd i Linköping.

Projektet drivs i samarbete mellan Lejonfastigheter AB och Kultur- och fritidsförvaltningen samt Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen på Linköpings kommun. Byggandet av den nya bad-, sim-, och mötesplatsen börjar hösten 2017 och planeras att vara klart under 2021.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0