Byggindustrin Projekt
2 min lästid

2 000 bostäder byggs utmed vattnet i Norra Djurgårdsstaden

18:e maj 2015, 11:25
2 000 bostäder byggs utmed vattnet i Norra Djurgårdsstaden
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

2 000 nya bostäder och 70 000 kvm kommersiella ytor ska byggas i Norra Djurgårdsstaden. En ö byggs ut i vattnet som möjliggör att fler lägenheter får ett vattennära läge.

Stadsbyggnadsnämnden väntas ta beslut om en startpromemoria för planläggning av området Kolkajen-Ropsten den 21 maj. I området planerar Stockholms stad för utomhusbad, båthamnar, parkområden, restauranger och caféer. Det kommer göra området till en spännande och vacker plats för alla stockholmare att umgås och vistas på. Utbyggnaden i vattnet skapar också kanaler och en inre vattenbassäng som lämpar sig för olika aktiviteter.

– Norra Djurgårdsstaden ska vara en öppen och välkomnande stadsdel för alla stockholmare. Området vid vattnet och omvandlingen av Gasverket visar tydligt att vi har den ambitionen. Det här är ett spännande projekt och en viktig pusselbit i vår ambition att bygga 40 000 nya bostäder till 2020, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd.  

Området Kolkajen-Ropsten ligger utmed Husarviken och Värtan och gränsar till Gasverket som blir ett nav för kultur och upplevelser men också stadsdelsservice. På andra sidan Husarviken ligger nationalstadsparken med sina stora grönområden. Ambitionen är att området ska bli i det närmaste bilfritt.

Husen i området blir sex till sju våningar höga, men i området närmast knutpunkten Ropsten blir flera hus högre. I Ropsten kommer lokaler för kontor, handel och hotell att byggas, redan idag finns tunnelbana, bussterminal och spårväg.

– Norra Djurgårdsstaden planeras med en tät innerstadskaraktär. Vid Ropstens kollektivtrafikknutpunkt bör särskilt mycket bebyggelse planeras. Förutom befintlig infrastruktur planeras för en ny bussterminal och spårvägsstation, säger Roger Mogert.

Byggnationerna påbörjas 2018 och inflyttning i området sker mellan 2019 och 2025.

#norra djurgårdsstaden #stockholms stad
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0