Projekt
2 min lästid

Sju team får bygga bostäder i Oceanhamnen

4:e mars 2015, 09:45
Sju team får bygga bostäder i Oceanhamnen
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Under gårdagen presenterades de sju vinnande förslagen i markanvisningstävlingen för bostäder i den nya stadsdelen Oceanhamnen i Helsingborg.

I höstas bjöd Helsingborgs stad in till en markanvisningstävling för bostäder i den nya stadsdelen Oceanhamnen som planeras vid hamninloppet i Helsingborg. Oceanhamnen har ett spektakulärt läge med utsikt över Öresund och ligger ett stenkast från centralstationen Knutpunkten.

– Oceanhamnen har ett unikt läge vilket också återspeglas i de vinnande förslagen. De bjuder på variationsrikedom i arkitektur, funktion och kreativt smarta lösningar för att underlätta vardagen. Det finns också inslag som uppmuntrar till lek, aktiviteter och umgänge i husen men även på taken och mellan huskropparna, säger Peter Danielsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Utmärkande för den här markanvisningstävlingen är att förslagen inte i första hand utvärderades efter pris, istället lades fokus på projektets ledstjärnor talang, tolerans, tid, teknologi samt inte tillrättalagt. Genom att de tävlande själva fick tolka ledstjärnorna och utifrån sina tolkningar ge förslag på stadsbebyggelse, ville staden uppmuntra tävlingsdeltagarna att tänka nytt. Att prova ett nytt arbetssätt, utifrån ledstjärnorna, var en utmaning även för stadens representanter.

– Det har varit ett utmanande arbete att bedöma förslagen som har hållit en hög kvalitet. Det har samtidigt varit en spännande resa och som har lett till ett stort engagemang i jurygruppen. Vi är stolta över de sju vinnarna och ser fram emot att fortsätta samarbetet, säger Cecilia Johansson, ordförande i jurygruppen i Helsingborgs stad.


Tage & Söner Förvaltnings AB med Liljewall Arkitekter AB

Magnolia Bostad AB med Link Arkitektur AB och Batteríið Architects Ltd

Midroc Property Development med Kamikaze Arkitekter

Riksbyggen med Kjellgren Kaminsky Architecture AB

Serneke Projektstyrning AB med Arkitektlaget och Jais Arkitekter

Sundprojekt AB med White Arkitekter AB Malmö

K-fastigheter och Fastighets AB Balder med Kanozi Arkitekter AB

#helsingborg #jais arkitekter #kamikaze arkitekter #kanozi arkitekter #liljewall arkitekter #link arkitektur #magnolia bostad #riksbyggen #serneke #whitearkitekter #wingårdh arkitekter
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0