Projekt
2 min lästid

Arkitekturpris till Tengbom för ridhus

24:e november 2014, 12:37
Arkitekturpris till Tengbom för ridhus
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

”En högklassig helhet där den nutida exteriören följs upp i interiören”. Så lyder juryns motivering i Fortifikationsverkets arkitekturtävling där förstapriset gick till Tengbom för Livgardets och Beridna Högvaktens nya ridhus vid K1 i Stockholm. Prisutdelningen ägde rum den 19 november på Armémuseum i Stockholm.

Fortifikationsverkets arkitekturpris delas ut vart tredje år. Priset är tänkt att utveckla den militära byggnadstraditionen och inspirera till god arkitektur i försvarsfastigheter. Inför 2014 års prisutdelning nominerades tre bidrag varav ridhuset Kavallerikasern 1 (K1) tog hem förstapriset. Ridhuset har ritats av Tengbom som även har varit generalkonsult för projekteringen.

I juryns motivering står bland annat: ” Byggnaden tilldelas Fortifikationsverkets arkitekturpris 2014 för den eleganta anpassningen till såväl Nationalstadsparken som kasernmiljön och för en högklassig helhet där den nutida exteriören följs upp i interiören”.

– Vi är både stolta och oerhört glada över att ha vunnit denna tävling. Vår idé var att försöka skapa ett ridhus som är både funktionellt och väl anpassat till den kulturhistoriskt värdefulla miljön. Gestaltningsgreppet är en symmetriaxel som går genom huvudbyggnadens entréport och skär tvärs över kaserngården. Ett passande angreppssätt för en militärbyggnad, kommenterar Jan Izikowitz, ansvarig arkitekt på Tengbom.

Byggnaden som invigdes i våras används av Livgardet, Beridna Högvakten och polisrytteriet för utbildning och träning, men även för uppvisningar och tävlingar inför publik. Den rymmer 750 sittplatser och bryter av mot de kringliggande tegelbyggnaderna genom sin faluröda träfasad, de liggande fönsterbanden och asymmetriska lanterninerna.

#arkitekturpris #ridhus #tengbom
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0