Projekt
2 min lästid

Dansk design på Malmös nya marincentrum

5:e november 2014, 09:42
Dansk design på Malmös nya marincentrum
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Det blir dansk design på Malmös nya marinpedagogiska centrum, som är tänkt att invigas på Ribersborgsstranden 2016. Detta står klart sedan vinnaren av arkitekttävlingen korats.

Under sommaren och hösten har Malmö stad, genom serviceförvaltningen stadsfastigheter, arrangerat en tävling om hur marinpedagogiskt centrum ska se ut och tidigare idag utsågs danska NORD arkitekters ”Läringslandskap” som vinnare. Motiveringen lyder ”ett väl genomarbetat förslag med ett helhetsgrepp som är både funktionellt och arkitektoniskt tilltalande”.

– Vi är oerhört glada över att vinna detta uppdrag och ser fram mot att förverkliga projektet tillsammans med Malmö stad och medarbetarna på marinpedagogiskt centrum, säger Johannes Molander Pedersen på NORD Arkitekter, som arbetat fram det vinnande förslaget tillsammans med Grontmijs kontor i Malmö:

– Det 21:a århundradet går i vattnets tecken. Haven stiger, vi får mer regn, det marina livet förändras och översvämningar blir en del av vardagen. Därför är det viktigare än någonsin att förstå och lära oss av den natur som omger oss. Marinpedagogiskt centrum i Malmö är vårt förslag på en nytänkande utbildningsinstitution, som kan ge barn och vuxna kunskap och redskap för att reagera på framtidens klimat- och miljöförändringar. Det är en plats, som ska vara öppen för alla.

På marinpedagogiskt centrum kommer varje år närmare 20 000 skolelever och andra besökare få chansen att lära sig mer om den rika marina floran och faunan i Öresund. För projekteringen svarar stadsfastigheter och verksamheten kommer att bedrivas av entreprenör, som upphandlas av kulturförvaltningen.

– I och med att arkitekttävlingen är avgjord har vi tagit ytterligare ett steg mot att skapa bra förutsättningar för marinpedagogisk verksamhet i Malmö, säger Elisabeth Lundgren, Malmö stads kulturdirektör.

– Nu går vi in i ett skede där vi kommer att titta närmare på upphandlingen som kommer att ligga till grund för vem som får uppdraget att bedriva verksamheten i själva byggnaden.

 

#malmö #malmö marinpedagogiska centrum #ribersborgsstranden
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0