Projekt
2 min lästid

PM Gastrohotell vinner stadsbyggnadspriset 2014

29:e oktober 2014, 22:24
PM Gastrohotell vinner stadsbyggnadspriset 2014
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Det är byggherrarna Nunnan Fastigheter AB tillsammans med Arkitektbolaget/ Lindvall A&D som står bakom projekt PM Gastrohotell, tillbyggnad, Nunnan 7 och får dela på äran och Växjö kommuns byggnadspris 2014.

Ikväll i Växjö kommuns kontaktcenter har byggnadsnämndens ordförande Nils Fransson delat ut 2014 års byggnadspris till PM Gastrohotell, tillbyggnad, Nunnan 7 i form av ett diplom med motivering samt en minnestavla.

– En enig byggnadsnämnd har utsett PM Hotell till vinnare av Byggnadspriset 2014. Alla tre nominerade projekt håller hög arkitektonisk kvalitet och att vara nominerad till byggnadspriset är en halv seger. PM Hotell utgör ett tidstypiskt förtätningsprojekt i en citykärna som skapar flera verksamheter, större flöde och en tätare innerstad. Tilläggen är tydligt förankrade i Växjös byggnadshistorik, säger stadsarkitekten Henrik Wibroe.

Motiveringen

För ur ett helhetsperspektiv väl genomfört infillprojekt. Upphovsmännen har hanterat en svår stadsbyggnadssituation och skickligt gestaltat och uppgraderat ett brokigt kvarter. De utskjutande byggnadskropparna med sina olika fönsterpartier ger liv och stämning och resulterar i en övertygande helhet. Byggnaden har med sin skala och sitt okonstlade uttryck en tydlig och egen arkitektonisk identitet som skapar relationer med sina grannar Teatertorget och Växjö Teater. PM:s nya hotell är ett starkt tillägg i centrum.

Byggherre: NFAB (Nunnan Fastigheter AB)
Arkitekt: Arkitektbolaget / Lindvall A&D
Byggentreprenör: Dynacon

2014 års nomineringskommitté består av:

Stadsbyggnadskontoret: Henrik Wibroe, Djana Micanovic. Smålands museum/Kulturparken Småland: Alexandra Stiernspetz Nylén, Samuel Palmblad. Kulturförvaltningen: Nicolas Hansson, Anneli Welin.

#nunnan fastigheter #pm gastrohotell #stadsbyggnapris #växjö kommun
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0