Byggindustrin Projekt
1 min lästid

Tengbom tar hem tävling i Kungälv

22:a oktober 2014, 17:00
Tengbom tar hem tävling i Kungälv
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Tengboms förslag Kotten tog hem första pris i arkitekttävlingen om ny motionscentral i Fontinområdet i Kungälvs kommun. Det första spadtaget tas inom kort och Kungälvsborna beräknas kunna nyttja den nya motionscentralen under 2015.  

I samband med att den gamla motionscentralen totalförstördes i en brand 2013 lät Kungälvs kommun arrangera en arkitekttävling för en ny och modern motionscentral i Fontinområdet. Det är Tengboms förslag Kotten som nu ska bli verklighet.

Kotten har en oval form, uttrycksfull fasad och tak av sedum som harmoniserar med naturen runt om. Byggnaden byggs i huvudsak av trä med en fasad av tall som naturen med tiden färgar grå. Insidan kontrasterar med varm björkplywood. Det fanns höga krav på brandsäkerhet och miljövänlighet vilket medförde att fasaden byggs av Organowood, kiselmodifierat trä som är röt- och brandtåligt utan användandet av kemikalier. Det är det första huset i Sverige där Organowood används som heltäckande fasadmaterial.

– Vi vill förstärka Kungälvs identitet med en ny uttrycksfull byggnad som invånarna kan vara stolta över. Kottens ovala form harmoniserar fint med naturen och vår förhoppning är att den i framtiden blir en uppskattad samlingspunkt för Kungälvsborna med servering, samlingssal, omklädningsrum och bastu, säger Christofer Ödmark, ansvarig arkitekt på Tengbom.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0