Energieffektivisering
2 min lästid

Här är Sveriges största isyta under tak

4:e november 2022, 11:01
Här är Sveriges största isyta under tak
Tingvalla Isstadion är norra Europas största väderskyddade isyta. Bildkälla: Arkitektgruppen.
Annika Wihlborg Annika Wihlborg
Like 0

Nya Tingvalla isstadion är norra Europas största väderskyddade isyta för alla typer av isbaserade sporter, med en yta som motsvarar fem fullstora ishockeyrinkar. I arenan finns en fullstor bandyplan samt två fullstora hockeyrinkar med plats för idrotter som bandy, konståkning, kälkhockey, skridsko, ishockey och även allmänhetens åkning.

Tingvalla Isstadion är en flexibel fastighet, mellanväggarna mellan isytorna kan nämligen tas bort, vilket innebär att man kan arrangera skridskotävlingar på en 400 meters fullängdsskridskobana. Ljuset i arenan är dessutom anpassat för att matcher och skridskotävlingar ska kunna tv-sändas härifrån.

Ett lyft för Karlstad

– Arenan är 191 meter lång och 84 meter bred. Det råder ingen tvekan om att Tingvalla Isstadion innebär ett lyft för Karlstad. Vi satsar mycket på nya arenor, andra aktuella projekt i kommunen är Eva-Lisa Holst Arena och Sola Arena. De tre arenorna invigdes samtidigt i slutet av september. Ambitionen är att på allvar placera Karlstads kommun på kartan som idrottsstad, säger Sixten Westlund, projektledare för Tingvalla Isstadion på Karlstads kommun.

Bildkälla: Arkitektgruppen.

En isstadion är naturligtvis en energikrävande verksamhet, vilket ställer krav på energieffektiviserande åtgärder som minimerar driftkostnaderna. Delar av anläggningens energibehov kommer att tillgodoses av de drygt 900 kvadratmeter solceller som har monterats på dess tak.

För att ytterligare effektivisera energiförbrukningen kommer den värme som kylanläggningen genererar att tillvaratas och användas till att värma upp arenans tempererade lokaler och producera varmvatten. Anläggningens ståplatsläktare har plats för 1500 åskådare.

Arbetet med att bygga Sveriges största isyta under tak inleddes i juni 2020 och byggarbetet genomfördes i partnering mellan NCC och Karlstads kommun.

#karlstad
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0