Projekt
2 min lästid

Bygger nytt kommunhus - beräknas kosta 900 miljoner

23:e september 2021, 14:18
Bygger nytt kommunhus - beräknas kosta 900 miljoner
Nya kommunhuset i Huddinge. Illustration: White Arkitekter
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Om allt går som planerat kommer Huddinge ha ett nytt kommunhus färdigställt under 2027. Nu har ett förslag på vart kommunhuset ska placeras lagts fram och det slutgiltiga avgörandet sker i oktober. Därefter ska en detaljplan tas fram. Totalt väntas projektet kosta cirka 900 miljoner kronor.

I den fastighet där Sjödalsgymnasiet i Huddinge ligger idag vill kommunen bygga stadens nya kommunhus. Här ska service för invånarna, hela kommunens tjänstemannaorganisation och ett nytt biliotek rymmas. Befintliga hyresgäster i byggnaden kommer att erbjudas ersättningslokaler.

– Det känns väldigt bra att vi har hittat en placering för ett kommunhus som kommer Huddingeborna till nytta med nära service, en mer effektiv och samlad organisation, lägre hyreskostnader och med ett nytt bibliotek i anslutning. Det kommer öka vår attraktivitet som arbetsgivare och bli ett lyft för centrum, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande, Huddinge kommun, i ett pressmeddelande.

Inflyttningen i det nya kommunhuset väntas till 2027 och med Huddinge kommun som huvudman ska bygget resultera i lägre hyror och en snabbare byggprocess.

– Jag är mycket glad över det här beslutet. Det nya kommunhuset kommer bli ett landmärke i Huddinge centrum och en levande mötesplats där Huddinges invånare kan komma i kontakt med kommunen på ett smart och modernt sätt, säger Camilla Broo, kommundirektör i Huddinge och fortsätter:

– Det handlar inte bara om att bygga ett nytt kommunhus, utan om ett nytt arbetssätt. Vi vill skapa effektiva och attraktiva mötesplatser och arbetsplatser för att möta framtidens behov samtidigt som vi säkerställer att vi utför vårt uppdrag.

Den 4 oktober ska det slutgiltiga avgörandet ske och efter det väntas nästa fas inledas. Då startar programarbetet och arbetet med att ta fram en detaljplan.

Fakta om Huddinges nya kommunhus
Huvudman: Huddinge kommun
Inflytt: 2027
Antal arbetsplatser: 1 250
Placering: Paradistorget 4, ligger som förslag
Byggkostnad: cirka 900 miljoner kronor inklusive bibliotek och parkeringsgarage
Hyra: cirka 20 miljoner lägre per år jämfört med den nuvarande hyran

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0