Byggindustrin Projekt
4 min lästid

Nu öppnar en av världens högsta träbyggnader

8:e september 2021, 14:34
Nu öppnar en av världens högsta träbyggnader
(Till vänster) Fotograf: Åke E:son Lindman / (Till höger) Fotograf: Patrick Degerman
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Sara Kulturhus i Skellefteå är ett av världens högsta trähus. Med sina 20 våningar och fromstarka arkitektur blir det stadens nya landmärke. Den klimatpositiva byggnaden har satt Skellefteå på världskartan och blivit en internationell ledstjärna för hållbar arkitektur och konstruktion.  

I det 30 000 kvadratmeter stora huset ryms Skellefteå Konsthall, Museum Anna Nordlander, Västerbottensteatern, det nya Stadsbiblioteket och The Wood Hotel med tillhörande restaurang, spa och konferenscenter. Byggnaden har olika kroppar som till form och storlek är skräddarsydda för de olika verksamheterna.

Sara Kulturhus är gestaltat av White Arkitekter.

Gestaltningen är en hyllning till stadens rika trätradition som tagits vidare med den lokala träindustrin. Skellefteå har en lång tradition av träbyggnation, men många trähus försvann när stadskärnan moderniserades. Genom att kombinera den lokala trätraditionen med innovativ teknik och ingenjörskonst förs nu stadens träarv in i en ny era.

– En av de största utmaningarna i projektet var att övertyga folk att bygga något som inte byggts tidigare. Men med viljan och ambitionen att bryta ny mark inom träarkitektur och hållbart byggande har vi nu realiserat projektet i trä i en skala som många aldrig hade kunnat föreställa sig. Det vi ser nu är resultatet av ett fantastiskt samarbete både med kommunen, samarbetspartners och vårt interdisciplinära team på White, där alla jobbat ihärdigt mot samma mål, säger Robert Schmitz och Oskar Norelius, ansvariga arkitekter på White Arkitekter.

Betydligt lägre miljöpåverkan
Projektet är en viktig milstolpe för White Arkitekter, vars vision är att all deras arkitektur ska vara klimatpositiv från år 2030. Sara Kulturhus binder mer än dubbelt så mycket koldioxid som materialproduktion, transport och byggandet på plats gett upphov till. Den medvetna utformningen i kombination med ett banbrytande energisystem som utvecklats av Skellefteå Kraft och ABB minskar byggnadens energianvändning. Solpaneler på taket producerar förnyelsebar energi som tillsammans med träkonstruktionen kompenserar mer än väl för de koldioxidutsläpp som byggnaden orsakar. Under 50 år är Sara Kulturhus en klimatpositiv* byggnad. Och byggnaden är designad för att stå i minst 100 år.  

– All uppmärksamhet som byggnaden får kan användas till att promota hållbart byggande i hela världen. Vi hoppas att projektet inspirerar och hjälper andra i vår gemensamma omställning till klimatneutralitet, säger Robert Schmitz och Oskar Norelius. 

Kulturhuset har även utformats med flexibilitet som utgångspunkt, så att lokalerna enkelt kan anpassas för att vara fortsatt relevanta i framtiden.

Träinnovation på nya höjder
Genom att förverkliga en komplex byggnad med olika volymer och ett 75 meter högt trähus breddar Sara Kulturhus användningen av trä som byggnadsmaterial – även för mer komplexa och höga byggnader.

Projektet har krävt en rad innovativa lösningar inom masstillverkning av trä för att hantera spännvidder, flexibilitet, akustik och den övergripande tekniska utmaningen. Tillsammans med Dipl.-Ing. Florian Kosche har två olika konstruktionssystem utvecklats, ett för kulturhuset och ett för hotellet. Det 20 våningar höga hotellet är byggt av prefabricerade 3D-moduler i korslimmat trä staplade mellan två hisschakt som också är av KL-trä. Den lägre delen av byggnaden som rymmer kulturhuset består av en prefabricerad trästomme med pelare och balkar av limträ och skjutväggar i KL-trä.

– I Sara Kulturhus har trä använts i en ny skala, inte bara som ett ytskikt för syns skull. Massiva pelare, balkar, skivor och väggar formar rummen och ger dem sitt eget unika uttryck. Det är solitt, varmt och mänskligt och det känns, säger Robert Schmitz och Oskar Norelius.

Projektfakta
Projekt: Sara Kulturhus
Plats: Skellefteå, Sverige
Area: 30 000 m2
Total golvyta: 28 000 m2 (17 000 mkulturhus, 11 000 mhotell)
Höjd: 75 meter, 20 våningar över mark
Total kostnad: 105 000 000 EUR (cirka)
Projektperiod: 2016 – hösten 2021
Kund: Skellefteå kommun
Arkitekt: White Arkitekter
Totalentreprenör: HENT AS
Byggingenjör: Dipl.-Ing.Florian Kosche
Träprojektering: TK Botnia
Huvudkonstruktör: WSP
El- och vvs-projektering: Incoord
Belysningsingenjör: White Arkitekter
Träleverantör och montör: Martinsons
Modulleverantör: Derome

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0