Projekt
1 min lästid

Byggnads rasar mot villkor

3:e april 2017, 11:36
Byggnads rasar mot villkor
Johan Lindholm, Förbundsordförande. Foto: Terese Perman
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Åtminstone 110 byggnadsarbetare från Nordkorea har arbetat under slavliknande förhållanden vid bygget av arenan Zenit i St Petersburg, där fotbolls-VM kommer att spelas 2018.
– FIFA har verktyget, nu är det dags att ge arbetarna en röst och att säga ifrån, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Det är det norska fotbollsmagsasinet Josimar som i en granskning avslöjar slavliknande villkor för nordkoreanska migrantarbetare som bygger VM-arenan i Zenit i S:t Petersburg. En nordkoreansk byggnadsarbetare hittades död i en kontainer utanför arenan.

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm var den 14 mars i år på plats i Zürich när FIFA etablerade en rådgivande kommitté för mänskliga rättigheter. Han har varit pådrivande i frågan och har själv vid ett flertal tillfällen besökt de hårt kritiserade byggena där migrantarbetare får jobba och leva under mycket svåra omständigheter.
– FIFA har verktyget, nu är det dags att ge arbetarna en röst och att säga ifrån. FIFA måste kunna säkra bra arbetsmiljö och schysta villkor för dem som bygger arenorna där deras evenemang ska utspelas. Det är upp till bevis nu, säger Johan Lindholm.

#byggnads #fifa #vm i fotboll #vm-arenan
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0