Byggindustrin Projekt
2 min lästid

Kraftig ökning av limträbyggandet

7:e februari 2017, 14:40
Kraftig ökning av limträbyggandet
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Den svenska limträbranschen fortsätter att slå rekord. Under 2016 ökade försäljningen med 13,5 procent jämfört med 2015 som var det tidigare rekordåret. Johan Fröbel, chef teknik och distribution på branschorganisationen Svenskt Trä, är glad, men inte förvånad.
− Allt fler inser att limträ är nyckeln till att kombinera effektivt och attraktivt byggande med miljömässig hållbarhet, säger han. 

Under 2016 sålde de svenska limträproducenterna sammanlagt drygt 77 000 kubikmeter limträ. Tendensen var att försäljningen ökade månad för månad under hela året, och i december såldes 29 procent mer jämfört med samma månad året innan.

− Vi ser en stabil positiv trend och räknar med en fortsatt kraftig ökning av limträbyggandet. De siffror och den efterfrågan vi ser nu är ingen tillfällighet, utan innebär något helt nytt i byggbranschen, säger Johan Fröbel.

Han menar att rekordsiffrorna bland annat beror på att marknaden börjat förstå vilka stora fördelar det finns med att bygga med limträ. Det är förnybart, vackert, lätt att forma och ett av de starkaste konstruktionsmaterialen i förhållande till sin vikt.

Till det kommer att Sverige har flera producenter av limträ som är ledande i världen inom sitt område. Den positiva utvecklingen på byggmarknaden totalt bidrar naturligtvis, liksom att mycket limträ också säljs via bygg- och trävaruhandeln. Johan Fröbel menar ändå att rekordsiffrorna i första hand är ett resultat av ett tydligt paradigmskifte.

− Genom att använda limträ som konstruktionsmaterial går det att kombinera spännande arkitektur med minskade klimatavtryck. Det har inte minst den unga generationen insett och därför kommer det att byggas allt mer i limträ framöver, säger Johan Fröbel.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0