Byggindustrin Passivhus
2 min lästid

Kaplan på passivhusbesök: "Jag är imponerad"

10:e mars 2015, 15:29
Kaplan på passivhusbesök:
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) imponeras av de banbrytande satsningar i Alingsås – som kan göra Sverige världsledande på miljövänligt och energieffektivt byggande.
– Det här är framtiden, menar han.

Debatten om byggnaders energiprestanda och hur Sverige bryter mot EU-direktiv vad gäller nära-noll energibyggnader är högaktuell.  På Passivhuscentrum i Västra Götaland har arbetet för att flytta fram Sveriges positioner i energieffektivt byggande kommit långt. Bland annat är energieffektiva Brogården, ett miljonprogram i Alingsås som nyligen byggts om, ett tydligt exempel på hur man kan bygga smart för framtiden.

När Kaplan fick äran att inviga Passivhuscentrum Västra Götalands nya lokaler och utställningen PassivhusExpo fick han ta del av de allra senaste projekten. Och höra om de planer som finns mellan centrat, Alingsås kommun och Västra Götalandsregionen att erbjuda ett värdskap för ett nationellt informationscenter i samverkan med miljö- och näringsdepartementet.

– Jag är imponerad av det arbetet som pågår här och vill gärna också lyfta fram det mod som funnits i Alingsås kommun att ta vara på det som i början var tankar hos några eldsjälar och nu blivit till Passivhuscentrum. Det här är framtidens byggande och det kommer jag ta med mig tillbaka härifrån, förklarar Kaplan.

Innan invigningen hann Mehmet Kaplan också med att besöka Alströmergymnasiet i Alingsås där byggprogrammet arbetar med lärandeprojektet CO2mpis. Eleverna bygger Sveriges första komplementshus i passivhusteknik och med miljövänliga material.Senare guidades ministern även i ovannämnda Brogården.

Carlos Andersson, verksamhetschef på Passivhuscentrum Västra Götaland är mer än nöjd med dagen, och över att de fick en chans att visa upp centrat för bostadsministern:

– Sverige har en stor möjlighet att bli världsledande på miljövänligt energieffektivt byggande, med en satsning på information, utbildning och byggregler som motiverar och utvecklar branschen. Det kan vi bidra med härifrån, säger han.

Fakta Energieffektiviseringspotentialen:
Sveriges miljömål innebär att nettoutsläppet av växthusgaser ska vara lika med noll och energieffektiviseringen ska uppgå till 50 procent år 2050. EU-direktivet, Energy Performance of Buildings Directive  2, innebär att all nybyggnation och omfattande renovering skall definieras som nära nollenergibyggnader 2020. Den tillförda energin ska i huvudsak komma från närproducerad, förnybar energi.

Eftersom byggnader står för 40 procent av Sveriges slutliga energianvändning, är byggnader en av de största energieffektiviseringspotentialerna de närmaste 25 åren och därför en viktig faktor för att lyckas nå satta miljömål.

#bostadsministern #energieffektivisering #mehmet kaplan #passivhus centrum #passivhus cerifiering
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0