Byggindustrin Passivhus
2 min lästid

Flerfamiljshus renoverades till passivhus på rekordtid

21:a oktober 2013, 14:46
Flerfamiljshus renoverades till passivhus på rekordtid
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I Finska Peltosaari renoverades ett flerfamiljshus byggt 1975 till passivhusnivå. Inga boende behövde flytta ut under arbetet tack vare användning av kompletta fabrikstillverkade fasader.I början av 2010 inleddes det så kallade Innovaprojektet i Finland. Tanken bakom projektet var att motivera bostads- och hyresgästsföreningar att göra energieffektiviseringar på sitt befintliga fastighetsbestånd.En viktig del i projektet var att undersöka nya innovativa lösningar och metoder för att spara energi just i existerande fastigheter med några år på nacken.Inom ramen för projektet valdes ett flerfamiljshus med byggår 1975 ut i Peltosaari i finska Riihimäki. Fastigheten omfattar 33 hyreslägenheter och en förskola
– Huset var i akut behov av fasadrenovering och man ville om möjligt slippa att flytta ut de boende under renoveringen, berättar Anders Olsson på det svenska isolerföretaget Paroc som var en av leverantörerna i projektet.Parallellt med fasadrenoveringen ville man att fastigheten skulle nå de finska normerna för passivhus, vilket förstås även omfattar god ventilation samt användning av luftvärmeväxlare. Lösningen gick i korthet ut på att man helt sonika skalade av den befintliga fasadens yttre del. Denna ersattes med kompletta prefabricerade fasadelement som även innehöll förmonterade lågenergifönster.
– Ventilationen löstes genom att fasader i norrläge – det vill säga vid allrum och sovrum – försågs med integrerade tilluftskanaler infällda i fasaden. Med andra ord fick varje lägenhet sin egen tilluft. Den gemensamma värmeväxlaren sitter i ett ventilationshus på fastighetens tak.Anders Olsson förklarar att det finns flera aspekter av projektet som gör det unikt. Användningen av skräddarsydda och kompletta fabrikstillverkade fasader. Inga boende behövde flytta ut under renoveringen. Man lyckades lösa ventilationen utan att behöva dra nya ventilationskanaler inne i huset samt givetvis att en 38 år gammal fastighet nu uppfyller de finska passivhuskriterierna.
– Detta lyckade projekt visar att man inte behöver vänta med att göra energieffektiviseringar på denna nivå tills till exempel större projekt som badrum och kök måste renoveras. All renovering behöver inte göras på en gång! Genom att eliminera behovet av tillfälligt boende undviks obehag för boende och man sparar dessutom pengar.Han förklarar att kostnaden per kvadratmeter fasad uppgick till 1250 kronor per meter inklusive fönster.
– Projektet visar även på hur nya innovativa lösningar kan utvecklas när många organisationer, företag och yrkesgrupper jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0