Miljö & Utveckling
1 min lästid

Svanenmärkta byggnader skjuter i höjden

5:e maj 2022, 09:16
Svanenmärkta byggnader skjuter i höjden
Genrebild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Antalet Svanenmärkta byggnader i Sverige och Norden har ökat med 89 procent på två år. Totalt finns mer än 66 000 Svanenmärkta lägenheter, hus, skolor och daghem som är färdigbyggda eller håller på att byggas.

Den största ökningen har skett på svenska marknaden med sammanlagt 54 504 bostadsenheter, varav 17 892 bostadsenheter är färdigbyggda och 36 612 håller på att byggas.

– Det är oerhört glädjande med den här positiva utvecklingen av Svanenmärkta byggande, trots pandemin. Det visar att byggbranschen fokuserar på den gröna omställningen och där är Svanen är ett effektivt verktyg, som ser till byggnadens hela livscykel. Ökningen tyder också på att Svanen är en miljömärkning som allt fler byggföretag och beställare måste förhålla sig till, säger Stefan Björling, affärsområdeschef för hus och renovering på Miljömärkning Sverige, i ett pressmeddelande.

Samtidigt skärps svanens kriterier successivt för att göra det enkelt för konsumenter och beställare att välja de miljömässigt bästa husen och byggnaderna på marknaden.

Enligt Miljömärkning Sverige har nya krav nyligen skickats ut på remiss, planerad lansering i slutet av 2022

#bostadsbyggande #byggnationer #miljömärkning sverige #svanen #svanenmärkt #svanenmärkta bostäder
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0