Byggindustrin Miljö & Utveckling
2 min lästid

Skånskt mångmiljardföretag kliver in i fossilfritt samarbete

18:e november 2021, 10:14
Skånskt mångmiljardföretag kliver in i fossilfritt samarbete
HYBRIT invigdes i juni 2022. Pressbild: SSAB
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Det är SSAB och Lindab som tar ytterligare ett steg i sitt partnerskap genom ett samarbete om fossilfritt stål. Från och med 2026 kommer SSAB att leverera fossilfritt stål till Lindab, för användning till ventilationssystem och byggprodukter. Tillsammans arbetar de två företagen på introduktionen av SSAB:s fossilfria stål till Lindab.

“Stål har lång livslängd, är tåligt och är 100 procent återvinningsbart. Det är egenskaper som efterfrågas i högkvalitativa ventilations- och byggprodukter”, skriver Lindab i ett pressmeddelande.

”Jag är glad att få välkomna Lindab som en partner för fossilfritt stål. Tillsammans bidrar vi till minskade koldioxidutsläpp i bygg- och ventilationssektorn och stärker konkurrenskraften samtidigt som vi bibehåller den höga kvaliteten på produkterna”, säger Martin Lindqvist, VD och Koncernchef på SSAB. “Vi bygger en fossilfri värdekedja hela vägen till slutkund.”

”För oss på Lindab är frågan om fossilfritt stål central i vårt hållbarhetsarbete. Det är den enskilda åtgärd som får störst effekt på miljön. Vi har sedan länge en nära relation med SSAB och vi är mycket glada över samarbetet kring fossilfritt stål. Vi ser fram emot att kunna erbjuda våra kunder samma höga kvalitet som tidigare, men med ännu starkare hållbarhetsprofil”, säger Ola Ringdahl, VD och Koncernchef på Lindab.

År 2026 har SSAB för avsikt att förse marknaden med fossilfritt stål i kommersiell skala efter omställning av Oxelösunds masugnar till produktion med ljusbågsugn. SSAB:s stålproduktion baseras på järnsvamp som framställts med hjälp av HYBRIT-tekniken. Den innebär att kol och koks, som traditionellt använts för järnmalmsbaserad ståltillverkning, ersätts med fossilfri el och vätgas. Processen eliminerar i stort sett koldioxidutsläppen i stålproduktionen.

SSAB, LKAB och Vattenfall skapade HYBRIT, Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology, 2016 med målet att utveckla en teknik för fossilfri järn- och stålframställning.

#byggprodukter #fossilfritt #hybrit #hydrogenbreakthroughironmakingtechnology #lindab #ssab #stålproduktion
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0