Byggindustrin Mässor
3 min lästid

Reportage: Från regnskydd till smart fastighet

13:e december 2018, 14:11
Reportage: Från regnskydd till smart fastighet
Hans Nyblom från Installatörsföretagen. Foto: Installatörsföretagen
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Vi bor i grottor. Det säger Hans Nyblom från Installatörsföretagen när Branschaktuellt intervjuar bransch- och arbetsgivarorganisationen om allt vad framtidens smarta fastigheter innebär och hur vi faktiskt ligger till i Sverige idag.

– Det är bara att jämföra med en modern bil, säger Hans. Där finns det allt inom klimatanpassning, temperatur, luft genom sätet, värme i ratten, imma som försvinner på rutan, regnsensorer som startar vindrutetorkare. Men när vi kommer hem har vi en plåtbit som öppnar dörren. Det finns endast en termostat och det går inte idag att ha 22 grader i badrummet samtidigt med 18 grader i sovrummet. Vi bor helt enkelt i regnskydd, det är allt det är.

Hans Nyblom är noga med att lyfta att standarder och enskilda system inte kommer att lösa utmaningarna eller göra en fastighet smart.

– Det som behövs är att systemen kan prata med varandra. Det är genom internet som vi kan göra mjukvaruuppsättningar för att i sin tur skapa smarta fastigheter, det är inte bara den gamla tekniken som är i fokus.

Edge och Edge 2

Som exempel lyfter Hans kända smarta fastigheter som Edge och Edge 2 i Holland.

– Där finns det enormt utvecklade system och man testar väldigt mycket. Fördelarna har visat sig vara väldigt stora. Husen blir attraktivare, hyresgästerna blir effektivare, kvadratmetrarna används effektivt, vilket ger fler hyresgäster. Och ändå är detta bara en början – vi vet att behovet av smarta fastigheter finns.

Att skapa en norm

Hans lyfter samtidigt stora initiativ som görs i Sverige på vägen mot smarta fastigheter.

– Stora fastighetsägare som Vasakronan och Locum är duktigare på att använda fastigheten på ett smart sätt. Det mest praktiska som också är ett bra exempel på varför man vill ha en smart fastighet, är möjligheten till energieffektivisering. Vi kan inte ducka för klimatfrågan längre. Det finns tveklösa incitament och det finns en acceptans för att göra investeringar i något klimatsmart idag. Det är också ekonomiskt smart då man kan räkna hem investeringen enkelt. Det skyndar också på utvecklingen av smarta fastigheter, då det inte behöver vara jätteavancerade system – att vi kan spara pengar och på miljön, samtidigt som vi får attraktiva bostäder och kontor är bara en win-win.

– Det är också här som det blir intressant. Vad är det som gör att vi inte längre accepterar att ha hus som grottor? Jo, när vi har vant oss med ett nytt synsätt så blir det tillslut normen. Ta bara Iphone som ett exempel. Det har tagit 10 år sedan lanseringen och idag är produkten en självklar del i våra liv. Jag ser samma utvecklingsförlopp med fastigheter.

Hans avrundar det hela med att lyfta betydelsen av just drivkraft. Att hitta en drivkraft som gör att människor är villiga och redo för ändring. Att genom affärsutveckling skapa nyttor som vi inte vill eller kan vara utan.

– Smarta fastigheter är bra, men smart användande av smarta fastigheter är mycket mer spännande. Här blir vår, installatörernas roll central, som framtidens fastighetsutvecklare.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0