Byggindustrin Mässor
4 min lästid

Stefan Ingves: ”Vi klarar av att möta den osäkra framtiden”

17:e februari 2025, 13:12
Stefan Ingves, Sveriges tidigare riksbankschef intar scenen på Fastighetsmässan 12 mars.
Stefan Ingves, Sveriges tidigare riksbankschef intar scenen på Fastighetsmässan 12 mars.
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

Sveriges tidigare Riksbankschef Stefan Ingves intar scenen på Fastighetsmässan under eftermiddagen den 12 mars för att prata om det ekonomiska världsläget och den svenska ekonomin. Stefan Ingves berättar att det har hänt mycket inom världshandel och globaliseringen under 2000-talet och att vi nu står inför flera stora ekonomiska utmaningar.

– Givet min bakgrund så pratar jag för det mesta om den allmänna ekonomiska utvecklingen i en stökig värld där jag försöker placera in Sverige i ett större sammanhang för att resonera om vad som pågår. Det är alltid svårt att blicka in i framtiden men en väldigt stor och annorlunda händelse var pandemin som gjorde att den globala världsekonomin stängde ned på ett eller annat sätt. Sedan tog pandemin slut och det ledde till alla möjliga olika ekonomiska förvecklingar. Inflationen blev högre än tidigare vilket ledde till att räntorna steg i hela världen för att få bukt på detta, säger han och fortsätter:

– Tittar man på vart vi är idag så säger den internationella valutafonden att den inflationsperiod och de ekonomiska efterdyningarna av pandemin nu har lagts bakom oss. I allmän mening har inflationen sjunkit på de allra flesta ställen och det innebär att vi, på många ställen, ligger ganska nära det inflationsmål om två procent som vi är vana vid.

Även kriget mellan Ryssland och Ukraina kommer att, oavsett utfall, ha en påverkan på det ekonomiska läget i vårt närområde. På frågan om huruvida de nordiska länderna står sig inför detta svarar Stefan Ingves:

– De nordiska länderna är extremt välorganiserade och framgångsrika när det gäller att bygga levnadsstandarder under lång tid sett ur ett globalt perspektiv. Sverige har gjort om sin ekonomi många gånger tidigare och det är ett gott tecken som talar för att vi klarar av att möta den osäkra framtid vi står inför. Det kommer bli ett väldigt buller och många kommer hävda att det finns bättre lösningar på andra ställen, men i genomsnitt så är Sverige och de nordiska länderna ledande och duktiga, säger han.

Så kan Trump påverka läget

Vidare berättar Stefan Ingves att även räntorna nu börjar komma ned igen och att en diskussion om vart de kommer bottna börjar närma sig.

– Den stora frågan är, blir det som vanligt igen? Och svaret på det är väl att nja, det är bara något vi vill tro. Det har att göra med en rad olika frågeställningar som vi inte kämpat med tidigare. Exempelvis oredan kring tullar och världshandeln nu när Donald Trump blivit president igen. Gissningsvis stiger inflationen i USA förutsatt att det han sagt infaller. Samtidigt har Kina egna bekymmer man försöker exportera sig ur genom tillverkning av elbilar som säljs i Europa, säger han och fortsätter:

– Detta leder till alla möjliga olika spänningar i världsekonomin och det är svårt att uttala sig om hur det ska utspela sig de kommande åren. Men ett sätt att beskriva det är att tillväxten i den amerikanska ekonomin kommer vara högre än i många andra länder och att i Europa är tillväxten ganska låg. Sveriges tillväxt är lite högre än övriga Europa men lägre än USA:s. Den kinesiska ekonomin brukar växa kraftigt men det kommer den inte göra framgent eftersom de har interna problem. Däremot får man räkna med Indiens ökning vilket innebär skift i den globala ekonomin.

En helt ny situation

När det kommer till världsekonomin och hur Sverige, som har en liten och öppen ekonomi, ska klara sig finns tre frågor att utgå ifrån berättar Stefan Ingves: Kommer penningpolitiken klara inflationsmålet? Är finanspolitiken under kontroll? Och den sista frågan fokuserar på strukturomvandling i samhället.

– Jämfört med andra länder är Sveriges finanspolitik under kontroll och när det kommer till strukturomvandlingen så handlar det både om konkurrenskraft, järnvägar, infrastruktur, elöverföring och utbildning. Tittar man på ett längre tidsperspektiv så är även den globala uppvärmningen en fråga att ta hänsyn till. Vi måste sluta ”skita ned” vår miljö och när temperaturen stiger och det blir varmare kommer många människor vilja flytta. Det måste vi också ta hänsyn till, säger han och avslutar:

– I många delar av världen, framför allt gamla industriländer, har vi en ganska snabbt åldrande och krympande befolkning. Det är en helt ny situation som ska hanteras i många länder. Det kommer innebära färre yrkesarbetande vilket i sin tur påverkar ekonomin och det kommer leda till spänningar framöver. För de länder som klarar det på ett bra sätt kommer det gå bra i ekonomisk mening. För de andra länderna blir det svårare.

#ekonomi #fastighetsmässan #stefan ingves
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0