Byggmässor
2 min lästid

Skanska räddar 1600-talshus i Gamla stan

22:a november 2018, 14:24
Skanska räddar 1600-talshus i Gamla stan
Foto: Svante Ekeslöö
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Varje år sjunker husen i Gamla stan mellan tre till fyra millimeter. Därför håller Skanska just nu på att säkra upp sex hus med ursprung från 1600-talet – vilket ställer otroliga krav vid arbetet.

Just nu grundförstärker Skanska kvarteret Daedalus i Gamla stan, där den äldsta av de sex husen är från 1600-talet. Arbetet inleddes med att schakta ner en meter för att sedan påla cirka 20 meter ner till berg och sedan ytterligare sex meter i berget.

Det innebar stora utmaningar att ersätta de gamla träpålarna.

– När vi borrar ner pålarna så stöter man ibland i gamla träpålar och våra rör är gjorda för att borra i berg. Stöter man på trä så tar det längre tid och ibland kommer man inte längre. Det är en tidsaspekt där som är svårbedömd. Nu kommer jag inte ihåg exakt hur det var, men vi hade kalkylerat att göra en påle på en och en halv eller två dagar, men den första tog väl lite drygt 14, säger Svante Ekesiöö, projektchef på Skanska.

De gamla träpålarna ruttnar på grund av en sänkt grundvattennivå, vilket gör att byggnader i Gamla stan sjunker mellan tre till fyra millimeter varje år. Därför är det ett helt avgörande arbete för byggnadernas framtid, men samtidigt väldigt kostsamt och som dessutom kräver stor varsamhet.

Både antikvarier och arkeologer

– Vi har både antikvarier och arkeologer inkopplade i projektet så man inte förstör de gamla husen. När man drar nya rör så är det viktigt att man använder befintliga hål och sen har vi de gamla källarvalven, det är mycket man är rädd om. Samtidigt är det viktigt att kunna hantera snabba lösningar. Upptäcker man en rutten bjälke någonstans måste man vara snabb.

Så hur kommer det att se ut här om tio år?
– Det är jättesvårt att säga. Att byggnaderna sätter sig några millimeter per år kanske inte låter jättemycket, men efter tio år skulle man kunna ta in en hand i den glipan. Nu när vi grundförstärkt så händer inte det, nu står husen stilla. Men många bostadsrättsföreningar har inte råd med sådana här arbeten och kommer det inte några politiska beslut med bidrag eller lån på något sätt så kommer det bli fortsatta sättningar i Gamla stan.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0