Byggmässor
2 min lästid

Den smarta, uppkopplade byggnaden

22:a november 2018, 14:08
Den smarta, uppkopplade byggnaden
Olov Schagerlund, före detta ordförande i branschorganisationen Svensk Automations fastighetssektion. Foto: Svensk Automation
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Det byggs i Sverige, mycket och snabbt. I samma veva ska byggnaderna digitaliseras, automatiseras och kopplas upp till molnet. Utmaningarna är många men framtiden ser ljus ut enligt Olov Schagerlund, före detta ordförande i branschorganisationen Svensk Automations fastighetssektion, som ser många fördelar med den smarta byggnaden.

Olov Schagerlund berättar om två väldigt tydliga trender vilka har påverkat byggbranschen de senaste åren.

– Det vi kallar för Green building och Smart building. Green building handlar mycket om energieffektivisering, ett område som är väldigt aktuellt. Smart building hör lite ihop med föregående men tar också in bredare tekniska aspekter. Det vill säga att det kommer in ny teknologi som öppnar upp för nya möjligheter och ger samtidigt nya utmaningar.

Uppkopplade hus

Olov Schagerlund som annars arbetar på systemintegratören Nordomatic, berättar att historiskt har vi haft en massa teknik i våra hus. Skillnaden blir att vi nu kommer koppla upp husen till saker som smartphones, IoT och webbteknologi i olika former.

– Modern teknik och nya angreppssätt från dator- och kommunikationsbranschen kommer nu in till fastighetsvärlden, vilket kan skapa nya värden.

Energieffektivisering A och O

Förutom spännande branschöverskridande samarbeten nämner även Olov Schagerlund, kopplat till ämnet ovan, smart användning av energi och energieffektivisering.

– Byggnaderna står idag för 40 procent av den totala energiförbrukningen i Sverige. Så det är ju självklart att om vi kan, med smart teknik och optimeringar, minska förbrukningen med minst 20 ibland 30 procent, så blir det ingen marginell fråga längre.

Nya användarupplevelser

Ny teknologi öppnar även upp helt nya användarupplevelser för den som använder byggnaden, menar Olov Schagerlund. Bland annat så vill man som hyresgäst kanske ha koll på den egna förbrukningen, hur många som befinner sig i fastigheten, var folk verkar och så vidare. System blir smartare och smartare – ett av de värden som Nordomatic ser att marknaden efterfrågar.

– Det blir en win-win situation. Samtidigt som användarkraven kommer att öka, då hyresgästen vill bo bra och miljösmart, ökar även värdet för fastighetsägaren. Jag ser stora möjligheter med ny teknologi och att det kommer att öka mer i såväl det befintliga som nya beståndet. Det är en väldigt spännande tid just nu.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0