Byggindustrin Mässor
4 min lästid

Nu flyttas råttbekämpningen online

21:a augusti 2023, 08:12
Nu flyttas råttbekämpningen online
Med hjälp av digitala fällor kan Anticimex hålla kolla på hur många råttor som fångats i fällan. Bildkälla: Anticimex.
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Där människan finns, där trivs också råttan. Det märks tydligt i våra svenska städer och eftersom råttor sprider problem, både via smitta och söndergnagning av exempelvis inventarier, planteringar, elledningar och isolering, klassas råttorna som ett skadedjur som bör hållas borta från våra fastigheter.

– Råttor är ett stort problem, inte minst i storstäder då råttorna finns där vi människor finns. Problemen ser lite olika ut på olika ställen i landet men under senare år har råttorna även börjat öka i våra mindre samhällen. Detta eftersom befolkningen växer och därmed även tillgången till mat. Samtidigt byggs det mycket nytt och när man börjar borra, spränga och påla skrämmer man fram de råttor som tidigare levt under mark i våra avloppssystem, säger Håkan Rystrand.

Enligt Håkan Rystrand är det omöjligt att veta exakt hur många råttor som finns i en stad eftersom de både rör sig under mark, över mark och i fastigheter, men på senare år har Anticimex börjat använda sig av digitala verktyg som ska ge en större insyn i hur många råttor det rör sig om på olika ställen.

– Det viktigaste för oss är inte att ta död på en råtta som någon sett någonstans i en park. Det viktigaste är att ta reda på varför den finns där för finns det en finns det förmodligen fler. Idag jobbar vi mycket förebyggande för att hitta orsaken till problemet och på så sätt kan vi hindra råttorna innan de kommer fram och blir ett problem. Här har våra digitala sensorer och fällor varit till stor hjälp.

Digitala fällor och sensorer

De digitala verktygen som Håkan Rystrand talar om innebär att man sätter en digital fälla vid exempelvis parker eller nere i ett avloppsrör som leder in till en fastighet. Denna informerar sedan så fort en råtta fångats. På så sätt går det hålla koll på hur många råttor som försökt ta sig fram men också när det är dags att byta batteri. Likaså går det sätta ut en slags sensor som känner av om det är en råtta i närheten, vilket gör att man ska kunna identifiera pågående eller framtida råttproblem redan innan fastighetsägaren själv hunnit märka av det.

– När det kommer till skadedjurskontroll står vi mitt i en digital omställning och tack vare de digitala verktygen kan vi nu få ett större hum om hur många råttor det är som rör sig i våra städer. Tittar vi på förra året så tog våra fällor i Västra Götaland cirka 170 000 råttor på ett år – en siffra vi tidigare inte hade någon aning om. Idag arbetar vi mer som detektiver än vad vi gjorde förr och det är inget tvivel om att skadedjursbekämpningen kommer flyttas mer och mer online, säger Håkan Rystrand.

Vilka är dina bästa tips för att förebygga råttor i fastigheter?

– Utöver möjligheten att använda sig av våra digitala lösningar är en av de viktigaste sakerna att ha ett fräscht och fungerande soprum. Detta för att se till att de boende verkligen slänger sina sopor i soprummet och inte utanför. Samtidigt är det viktigt att kolla över sina avloppsrör eftersom det är den vanligaste vägen för råttorna att ta sig in i fastigheter. Kanske är något rör trasigt eller så står något avloppsrör öppet efter exempelvis ett stambyte. Det bildar i sin tur en motorväg för råttorna, svarar Håkan Rystrand och avslutar:

– Andra tips är att hålla koll på hur det ser ut runtomkring fastigheten med exempelvis växtlighet så som fruktträd eller bärbuskar. Dessa är jättefina men det blir också mat för råttorna – framför allt om man redan har ett problem. Vidare kan det vara smart att skippa buskar längs med fasader då dessa ger ett bra gömställe för råttorna att röra sig på. Kort och gott finns det mycket man kan göra för att undvika råttor i sin fastighet, och det viktigaste är att vi fortsätter jobba förebyggande redan innan problemen uppstår.

#fastighetsmässan
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0