Byggindustrin Kontor
5 min lästid

Nytt kontorskluster byggs av NCC

12:e december 2016, 08:39
Nytt kontorskluster byggs av NCC
Illustration av exteriören på Torsplan 2.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I den nya stadsdelen Hagastaden i Stockholm växer ett nytt och attraktivt kontorskluster fram. I detta område kommer en unik och väldigt speciell byggnad växa fram. Torsplan 2, som byggs av NCC.  Byggnaden kommer infatta kontorslokaler till en yta om cirka 20 500 kvadratmeter och butikslokaler med en yta på cirka 3500 kvadratmeter.

Det som kommer göra bygget unikt är certifieringen inom BREEAM där man når den högsta nivån, Outstanding. Genom den miljöcertifieringen blir Torsplan 2 en av de ledande fastigheterna i världen när det kommer till miljöprestanda och arbetsmiljö. Certifieringen är ett objektivt bevis på att fastigheten håller hög kvalitet och verkligen lever upp till de högt ställda miljömålen som funnits kring projektet.

BREEAM tar ett helhetsgrepp kring byggnaden och den närliggande omgivningen. Godkänd certifiering innebär att fastigheten utvärderats mot ett antal fastställda riktvärden, Energi- och vattenanvändning, inomhusklimat, föroreningar, transporter, byggnadsmaterial, avfallshantering och förvaltningsprocesser är ett urval av alla de aspekter som utvärderas. I mars 2016 tog fastigheten emot pris för Bästa handelsbyggnad vid prestigefyllda BREEAM Awards, där en del av motiveringen löd ”Projektet får priset för sin höga nivå på design och för en förnuftig och praktisk helhetslösning”.

Huset kommer även energicertifieras genom GreenBuilding. I Torsplan 2 finns alla förutsättningar för hyresgästen att arbeta klimatklokt. Här mäts till exempel el, värme och kyla individuellt. Den höga tekniska standarden ger låga driftskostnader, flexibla lokaler och ett gott inomhusklimat. Likaså innebär miljöcertifieringen att inomhusmiljön är hälsosam.
– Fastigheten möter de högsta miljökraven i världen både vad avser social och miljömässig hållbarhet. Kombinationen av sunt inomhusklimat och tillgång till träning och annan service gör att de som vistas här kommer att må bra. Torsplan 2 har också en viktig roll i utvecklingen av stadsdelen Hagastaden och dess life science-profil som vi medvetet har jobbat hårt med att tillföra stadsdelen, säger Olle Forsberg, regionchef på NCC Property Development.

Arkitekt: Bau Bildkälla: NCC
Arkitekt: Bau
Bildkälla: NCC

Området kring Norra Stationsområdet är en ny stadsdel i Stockholms innerstad som binder samman Solna och Vasastaden. Det geografiska läget är redan nu väldigt attraktivt och förväntas bara att växa med tiden. Bland annat ska nya och utbyggda kommunikationer gör det lätt att resa till och från området. SL utvecklar en tunnelbaneuppgång i själva Torsplan 2 med entré från markplan och rulltrappor ned från parkeringsgaraget. Invigningen av den nya tunnelbanestationen beräknas ske år 2020.

– Hagastaden i Stockholm är ett bra exempel på hur NCC, tillsammans med Stockholm stad har utvecklat området till en attraktiv och tillgänglig stadsdel. När projektet sen väl står klart så kommer NCC att sälja byggnaden till Castellum, före detta Brostaden, säger Carola Lavén, affärsområdeschef för NCC Property Development.

Castellum kommer ta över och förvalta huset. Koncernen arbetar generellt med att öka kvalitén och densiteten i fastighetsbeståndet. I detta fall innebär det att man tydligare ska växa i starka kontorskluster, och där kvalar Hagastaden in.

– Det som kategoriserar ett starkt kontorskluster är bland annat en positiv trend, en marknad som ökar och växer i densitet, och just Hagastaden är i ett väldigt tidigt skede, det är ju fortfarande under produktion. Men vi tänker att om man går in tidigt i dessa kontorskluster så har man också en resa även när man köpt färdiga hus. Tänker man om fem till tio år när området är färdigbyggt kommer det vara än mer attraktivt än vad det är idag, säger Anders Nilsson, verkställande direktör Region Stockholm i Castellum.

För att lyckas nå den höga certifiering som projektet siktar på, BREEAM Outstanding, så har man behövt ha ett genomgående helhetstänk som är hållbart över tid.

– Vi behöver också sätta oss in i ett sånt här projekt. I och med den klassningen som byggnaden får, som en av få i världen, så ställer det också höga krav på att det finns en apparat som kan ta hand om huset. Det handlar inte bara om hur det är när det står klart, utan kvalitén ska ju vidmakthållas på den nivån även i drift, och det ska vi säkerställa, berättar Anders Nilsson.

De flesta klassificeringssystem, så även BREEAM Outstanding, innebär även att man ska vidhålla och säkerställa att det som sagt i ansökan. Det gäller bland annat allt från energiförbrukning till hur man jobbar mot kunderna.

– Det som NCC har bestämt att huset ska infria, måste vi säkerställa att det klarar vi av att leverera. Vi har sedan tidigare relativt stor erfarenhet av att jobba med denna typ av nischade projekt, men som precis som med mycket annat så blir kraven högre och högre med att samhället utvecklas, säger Anders.

Klassificeringen som projektet kommer få innebär bland annat att man kan mäta och följa upp energiförbrukning per hyresgäst, dessutom ska man bygga ett stort cykelgarage, dels för att uppmuntra till att ta färdmedel som har än låg miljöpåverkan.

Med projektet hoppas man även på att till viss del bygga ihop Stockholm och Solna.

– Hela satsningen på området är mycket spännande, man bygger en riktig stad och dessutom bygger man ihop Solna och Stockholm där det tidigare varit en slags trafik- och järnvägsbarriär. Projektet är ett exempel på hur man via en överdäckning kan bryta dessa barriärer, säger Anders.

Samarbetet runt projektet har varit mycket bra, många delaktiga som dragit åt samma håll för att kunna sammanställa denna byggnation.

Text av Martin Zemgals

#hagastaden #kontor solna #ncc
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0